Juniorikilpailijat potkunyrkkeilyssä

Keskustelu potkunyrkkeilystä (K-1, amatööripotkunyrkkeily jne.)

Juniorikilpailijat potkunyrkkeilyssä

ViestiKirjoittaja Andy » 02.06.2011 15:44

Me olemme kusessa.

Tämän vuoden SM-kisoissa oli neljä junioriottelijaa. Näistä kaksi otteli vastakkain, yksi osallistui miesten sarjaan ja yksi ei saanut vastustajaa, vaikka ottelukokemusta oli huimat nolla matsia, eli hän ei ole todellisuudessa vielä osallistunut potkunyrkkeilykilpailuun. Näiden henkilöiden lisäksi tänä vuonna yksi juniori on otellut lightissa. Mikäli laskin oikein, thainyrkkeilyn SM-kisoissa oli 18 junioria, samoin vapaaottelun. Vuosina 2005-06 potkunyrkkeilyn SM-kisoissa oli junnujen määrä samaa luokkaa mutta nyt se on romahtanut lähes nolliin.

Ongelmahan ei ole siinä, ettei niitä junnuja olisi. Vaikka potkunyrkkeilyn aloittamisikä on turhan korkea ja tyypillinen peruskurssilainen on reilu parikymppinen opiskelija, niin ei teiniharrastajien määrä mihinkään ole pudonnut muutaman vuoden takaisesta. Ongelma on siinä, että ne eivät enää käy kisoissa.

Tiedän myös mistä tämä johtuu. Romahdus tapahtui samaan aikaan kun light-ottelut siirrettin kehästä tatamille. Tähän oli syynsä ja vaikka aikoinaan epäilin sitä, olin väärässä. Kokonaisuutena ratkaisu oli hyvä, mutta sen seurauksena juniorien ottelutoiminta on kutistunut. Tämä on tietenkin ymmärrettävää. Light-otteluita on vähän eikä niihin osallistuminen kiinnosta monia seuroja. Ja kun junioriottelijoita on myös vähän, arkailevat valmentajat viedä kokemattomia junnuja salikisoihin, joissa nämä todennäköisesti joutuvat ottelemaan aikuisten kanssa täydellä kontaktilla.

Asialle pitäisi tehdä jotain ja Potkunyrkkeilyliitto on jopa nimennyt junioritoiminnan kehittämisen tämän vuoden painopistealueikseen. Ongelma on vain siinä, ettei kukaan tunnu tietävän, mitä oikein pitäisi tehdä. En tiedä minäkään, vaikka halu toiminnan kehittämiseen olisi kova. Olen kuullut kaikenlaisia ehdotuksia junioriprojekteista ja seurojen yhteystyöhankkeista ja vastaavista, mutta valitettavasti sisältö on vähän jäänyt puuttumaan. Eli mitä tehtäisiin, kuka sen hoitaisi ja ketä olisi mukana.

Kansainvälisesti junnujen tilanne on parantunut, kun WAKO muutti juniorien ikäluokkia. Nyt junnut on jaettu kahteen luokkaan, younger ja older eli 15-16 ja 17-18. Nuoremmilla on lisäksi omat painoluokkansa. Tämä asia kuitenkin koskee korkeintaan ihan paria ottelijaa ja pääongelma on nyt saada ne ei-ottelevat junnut edes salikisoihin.

Muutama ajatus on itsellä herännyt kun olen pitkään asiaa pyöritellyt. Nämä ovat kuitenkin vain ajatuksia, enkä ole yhtään varma, ovatko ne hyviä vai vievätkö entistä syvemmälle suohon.

- Erilliset junnujen SM-kisat. Ei niinkään siksi, että vältyttäisiin aikuinen vs. junnu matseilta vaan siksi, että seuroissa huomio kiinnittyisi junnujen kilpailuttamiseen. Nyt kun junnut ovat aikuisten mukana seuran valmentajien päähuomio on tietenkin niissä aikuiskilpailijoissa ja juniorin mahdollinen ensimmäisen matsin haku jää helposti hoitamatta. Thainyrkkeilyssähän on tällainen systeemi. Nämä kisat menisivät luontevasti joidenkin isompien salikisojen (esim. Helsinki Open) yhteyteen.

- Tasoitusottelut. Takavuosinahan oteltiin välillä tasoitusotteluita ja thainyrkkeilyssä aloittelijat ottavat matseja joissa ei saa tyrmätä ja tuomari säännöstelee kontaktia jos pari on epätasainen. Voitaisiinko ajatella, että kahden junnun tai junnun ja aikuisen otellessa olisi tällainen kansallinen systeemi, jos niin sovitaan? Tietenkin normaali ottelukin pitäisi olla mahdollinen (ja suositeltava) jos se molemmille sopii. Aikuisten välisiin otteluihin tästä ei oikein ole, kun sitten ollaan taas samassa suossa kontaktin kanssa kuin oli kehä-lightien aikaan.

- Juniorien kilpaleiri. Joku kilpavalmentaja vetäjäksi. Kilpailunomaisia harjoitteita ja esim. tunnin luento-osuus siitä miten kilpaileminen aloitetaan. Ikäraja esim. 19v. ja valmentajan olisi hyvä olla mukana katsomassa. Joo, eikö kuulostakin mahtavalta idealta? Mutta kuka tämän järjestää, kuka vetää ja missä? Ja niin että osallistujia on yli viisi. Vapaaehtoiset käsi pystyyn. :wink:

Sellaista pohdintaa. Nämä ovat ajatuksia joita olen pyöritellyt, mutta oikeasti olen aika neuvoton. Mielelläni kuulisin muiltakin ideoita, miten tilannetta voisi lähteä parantamaan. Koska jos tulevaisuudessakin halutaan menestyviä ottelijoita, niin meidän pitää saada heidät kehiin jo junnuina. Toki on mahdollista päästä pitkällekin vaikka aloittaisi parinkympin korvilla, mutta jos siinä vaiheessa on jo muutama kymmenen matsia alla, niin onhan se paljon parempi lähtökohta.
http://www.kickboxingteam.com/
http://www.facebook.com/KBToulu

Ero unelmien ja saavutusten välillä on tahto!
Avatar
Andy
 
Viestit: 2077
Liittynyt: 18.06.2006 15:26
Paikkakunta: Oulu

Re: Juniorikilpailijat potkunyrkkeilyssä

ViestiKirjoittaja JarkkoP » 02.06.2011 20:29

Muutama hajanainen ajatus aiheesta.

Mielestäni asiaa kannattaisi tarkastella isossa mittakaavassa. Eli, nähdä potkunyrkkeily sen kahtena eri ilmenemismuotona. Potkunyrkkeily liikuntamuotona, ja kilpaurheiluna. Liikuntamuodon kehittämisen työkalut ja tarpeet ovat erilaiset, kuin kilpaurheilun.

Jos yhteistä tahtotilaa junioritoiminnan kehittämiseksi ei löydy koko kentän laajuudelta, on yksittäisten toimijoiden erittäin vaikea saada mitään kestävää kehitystä aikaiseksi. Ja mitä sivusilmällä olen suomalaisia kehäkamppailulajeja seurannut, niin oikeastaan kaikki lajit kärsivät kentän hajanaisuudesta.

Kilpaurheilun kehittämisen kannalta tärkein asia on hyvä ja vakaa perusta. Käytännössä se tarkoittaa usein panostusta junioritoimintaan ja ensiopetukseen. Miten siihen junioritoimintaan sitten panostetaan? Siitä kohta myöhemmin.

Oli kyseessä sitten liikuntamuodon, kilpaurheilun tai junioritoiminnan kehittäminen, niin optimaalisin tilanne olisi, jos kaikki jäsenseurat olisivat sitoutuneet kansalliseen järjestelmään. Eli, kaikki toimijat noudattaisivat tiettyjä periaatteita, harjoittelu ja kilpailu etenisi johdonmukaisesti (esim. urheilijan polku) ja esim. junioritoiminta asetettaisiin etusijalle.

Ikävä kyllä missään kehäkamppailulajissa ei Suomessa ole oikeastaan mitään kansallista järjestelmää, vaan kaikki puuhailevat vähän omiaan. Siinä mielessä potkunyrkkeily on kuitenkin hyvässä asemassa, että sillä on käytössään kansallinen järjestelmä vyökoejärjestelmän muodossa. Tällöin siirtymä junioritoiminnan kansallisen järjestelmän käyttöönottoon voisi sujua jouhevasti.

Kansallisen järjestelmän kehittäminen toki on varsin työläs haaste.

Kuinka sitten panostaa junioritoimintaan?

Seurojen jotka oikeasti panostavat junioritoimintaan, tulisi hyötyä siitä jotenkin muutenkin, kuin tulevaisuuden mahdollisella menestyksellä kilpakehissä. Tämähän on nytkin mahdollista varsin helposti. OPM jakaa seuratukia vuosittain mm. juuri lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen urheiluseuroissa. Tosin myönteisen seuratukipäätöksen saaminen edellyttää ihan konkreettisia toimia.

Alla joitain keinoja

- liitto tukee taloudellisesti seuraa, joka järjestää nuorten SM-kilpailut
- liitto järjestää ja kustantaa nuorten (kutsu)leirin
- x määrä kilpailevia junioreita kauden aikana tuo alennusta liiton jäsenmaksuun
- x määrä kilpailevia junioreita kauden aikana antaa lisä-ääniä seuralle liiton kokouksissa
- liitto tukee juniorivalmentajien koulutusta
- urheilijan polku
- resursseja suunnataan enemmän seura- ja liittotasolla junioritoimintaan

Entä sitten kun haasteeseen on tartuttu, ja huomattu ettei tämä olekaan niin helppoa?

- verkostoidu, verkostoidu, verkostoidu
- kouluttaudu, kouluttaudu, kouluttaudu

Kahta yllä mainittua asiaa ei voi kyllin korostaa. Kannattaa verkostoitua mahdollisimman laajasti urheilun eri toimijoiden ja lajien kanssa. Neuvoa kannattaa kysyä sieltä, missä esim. junioritoiminta on hyvällä mallilla. Ja reilusti yli lajirajojen. Itse neuvoisin ehkä ottamaan yhteyttä painiliiton suuntaan.

Eri koulutukset antavat eväitä haasteiden ratkaisemiseen, sekä oivan mahdollisuuden verkostoitumiseen.

Ja lopuksi vielä varoituksen sana. Mahdollisen hankkeen tai projektin toteuttamiselle pitää uskaltaa antaa aikaa kehittyä ja toteutua. Kansallisen järjestelmän onnistuneenkin muutoksen tai kehittämisen jälkeen kestää noin kahdeksan vuotta, ennen kuin se alkaa tuottaa todellista hedelmää.
Twitter.com/JarkkoPitkanen
Avatar
JarkkoP
 
Viestit: 1121
Liittynyt: 01.07.2006 20:51
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Juniorikilpailijat potkunyrkkeilyssä

ViestiKirjoittaja Andy » 02.06.2011 23:09

Sanotaan nyt heti alkuun että minusta haaveet jostain kansallisesta järjestelmästä ovat aivan utopiaa. Se kariutuu jo siihen ettei ole ketään joka sitä koordinoisi eikä siihen ole niin paljon rahaa että silläkään voisi asiaa isommissa määrin edistää. Osa noista ehdottamistasi toimista on ihan hyviä toiminnan kehittämiseen, mutta ensin pitäisi olla jotain toimintaa jota kehittää.

Kun tilanne on se, että pitäisi päästä edes sille yksittäisten puuhastelijoiden tasolle, missä thainyrkkeily ja vapari nyt ovat ja missä potkunyrkkeily oli vielä muutama vuosi sitten. :idea: Nyt ei ole sitäkään kun koko juniorien kilpailutoimintaa ei ylipäänsä ole olemassa! Nyrkkeilyn nykytasolle ei varmaan päästä koskaan ja painin tasosta on turha edes haaveilla. Jos menestystä tulee niin se tulee siksi että hyvä valmentaja on kohdannut motivoituneen juniorin. Mutta nyt pitäisi edes luoda toimintaedellytyksiä näille puuhastelijoille. Jos meillä olisi vaikka edes 30 juniorikilpailijaa niin siitä löytyisi varmasti jo enemmän hyviä valmentaja-juniori-pareja kuin neljästä. Ja nämä junnut kehittyisivätkin paremmin kun kansallisia junnumatseja käytäisiin vuodessa enemmän kuin yksi (1) kuten tänä vuonna.

Perustan luominen on kyllä tärkeää mutta ongelma ei ole nyt siinä. Eihän se homma niin ole mennyt että joskus vuoden 2008 tienoilla kaikki seurat olisivat vain yhtäkkiä vähentäneet juniorikurssien määrää, nostaneet normaalien peruskurssien ikärajoja, alkaneet antaa junnuvuoroille vähemmän/huonompia aikoja tai vähentäneet yhteistyötä koulujen kanssa. Kyllä näiden asioiden kanssa ollaan ihan samassa tilanteessa tai jopa paremmassa kuin 2006. Junioriharrastajamääräkin pitää tietenkin saada nousuun mutta jos kilpailutoiminta ei tue juniorien kilpailua niin harrastajapohjan lisäys ei voi paikata kilpailutoiminnan ongelmia.
http://www.kickboxingteam.com/
http://www.facebook.com/KBToulu

Ero unelmien ja saavutusten välillä on tahto!
Avatar
Andy
 
Viestit: 2077
Liittynyt: 18.06.2006 15:26
Paikkakunta: Oulu

Re: Juniorikilpailijat potkunyrkkeilyssä

ViestiKirjoittaja JarkkoP » 03.06.2011 01:04

Voi olla, että käsitin avausviestin ehkä hieman väärin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että mikäli jotain kehityskohdetta pyritään todella kehittämään, niin koko kentän tulee sitoutua siihen.

Tämän hetken tilanne vaikuttaa mielenkiintoiselta. Nuoria harrastajia ja mahdollisia kilpailijoita on, mutta kilpailutoimintaa ei juurikaan esiinny.

Itse lähtisin purkamaan tilannetta, niin että kartoittaisin ensin hieman lajin tilaa seurakyselyn kautta. Sähköisesti tämä olisi helppo ja halpa toteuttaa.

Seuroille lähetettävässä kyselyssä kysyttäisiin vaikka jotain tähän tyyliin

- seuran harrastajamäärä
- alle 18 v harrastajien määrä
- alle 15 v harrastajien määrä
- kilpailijoiden määrä
- alle 18 v kilpailijoiden määrä
- alle 15 v kilpailijoiden määrä
- ohjaajien määrä
- viikoittaisten harjoitusvuorojen määrä
- missä asiassa/asioissa toivottaisiin lisää tietoa/neuvoja
- jne jne

Kyselyn pohjalta voisi tehdä yhteenvedon, jonka pohjalta voisi sitten tarkastella, että minkälaisessa tilanteessa laji on. Tämän jälkeen kannattaisi keskustella mahdollisimman suurella porukalla, että missä mennään. Jos kehityskohteita löytyy, sekä yhteinen tahto tehdä asioilla jotain, niin sen jälkeen vain jaetaan vastuualueet ja ruvetaan hommiin.

Esimerkiksi nyrkkeilyn puolella käytännön toteutus on pitkälti eri valiokuntien vastuulla. Valiokuntien jäsenet eivät saa palkkaa tekemästään työstään.

Sattuneesta syystä käytän edelleen esimerkkinä nyrkkeilyä. Reilu vuosi sitten SNL asetti toimintansa painopistealueisiksi nuorisotoiminnan, osaamisen ja aluetoiminnan kehittämisen. Näistä kaksi ensin mainittua ovat kehittyneet, joskin aluetoiminnan kehittäminen on edelleen hieman yskähdellyt. Nuorisotoiminnan kehittämisessä vastuu on luonnollisesti nuorisovaliokunnalla, joka onkin tehnyt hienoa työtä asian eteen. Tulee kuitenkin muistaa, että varsinainen käytännön työ tehdään seuratasolla.

Osaamisen kehittäminen liittyy lähinnä valmentajien ja seuratoimijoiden koulutukseen. Tässäkin kohtaa panostettiin lasten ja nuorten ohjaajien/valmentajien osaamisen lisäämiseen. SNL saikin tukea Nuorelta Suomelta hankkeeseen, jonka tarkoituksena oli valmentajien määrän ja osaamisen lisääminen. Olennaista on, että tämä hanke liittyi tiiviisti liiton strategiaan lasten ja nuorten toiminnan kehittämiseksi.

Osaamisen lisäämisessä merkittävässä roolissa oli/on liiton valmennus- ja koulutuspäällikkö. Tämän hetkisessä tilanteessa merkittävä rooli on myös eri kamppailulajien tiivistyneellä keskinäisellä yhteistyöllä. Kun mukana on judo, karate, paini ja nyrkkeily, niin se tuo mukanaan valtavan määrän osaamista ja verkostoja.

Yllä oleva jorina on asian puimista ehkä vähän isommassa kuvassa.

Pienempiä ehdotuksia voisi olla vaikka jotain seuraavista

- kilpailut vain junioreille
- leirit vain junioreille
- junioriluokissa vain yksi ottelumuoto
- liiton säännöt kieltäisivät kilpaottelun, jos toinen kilpailijoista on alle 18 v ja ikäeroa 2 vuotta tai enemmän
- junioreita huomioitaisiin enemmän (seuroissa palkittaisiin vuoden juniori, liitossa vuoden juniori jne jne)
- jossain määrin yhtenäinen linjaus junioreiden kilpailuttamisessa
- palkittaisiin vuoden kasvattajaseura (varat tähän tulisi liiton seuroilta kerättävästä juniorihankemaksusta)

Summa summarum

Lajista tai yhteisöstä riippumatta, tarvitaan Suomessa mielestäni paljon lisää keskustelua. Asioista täytyy pystyä puhumaan, ja yhdessä pohtia ratkaisuita mahdollisten haasteiden voittamiseksi.

Ja olipa laji tai yhteisö mikä tahansa, niin töitä täytyy tehdä paljon. Jos asioita mielitään kehittää, niin jokaisen täytyy kantaa vastuu omalta osaltaan.
Twitter.com/JarkkoPitkanen
Avatar
JarkkoP
 
Viestit: 1121
Liittynyt: 01.07.2006 20:51
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Juniorikilpailijat potkunyrkkeilyssä

ViestiKirjoittaja Danny » 03.06.2011 13:05

Eikös syksyllä 2011 ole tiedossa erikseen Light-kontaktin sm-kilpailut? Vielä ehtisi hyvin markkinoida kisat ulos myös junnujen kohtaamispaikkana light-ottelumuodossa. Lightihan on valtavan suosittua nuorempien keskuudessa euroopassa.

Seurakyselyllä voisi saada arvokasta tietoa, mutta sekin vaatii taas liiton päässä porukan, joka käsittelee tiedon ja on halukas tekemään saadun materiaalin pohjalta jotain. Seuroista ympäri suomen voisi yrittää myös kartoittaa nuoriso/juniorityöstä kiinnostuneita aikuisia valmennus/kehitystyöhön. Harrastajissa liikkuu yllättävän paljon ammatilliset pedagogiset valmiudet ja taidot omaavia henkilöitä, joita ko. aihe voisi innostaa..
Monet seurat pyörittävät toimintaansa muutaman hartiapankin voimin ja elävät pimennossa tapahtumista, päätöksistä, sääntömuutoksista ja koulutuksista sekä tiedotuksesta. Nämä seurat pitäisi saada kiinni.
Äkkiä tuleekin olo, että lankakerässä on juniorikilpailu-aiheen takana vielä muutama isompikin solmu auottavana?
Jarkko on oikeassa verkostoitumisen, yhteistyön ja tiedonjaon suhteen. Seuroihin pitäisi saada tunne, että voivat osallistua, heidät halutaan mukaan ja ideoita sekä toimijoita kaivataan, nuoresta vanhaan, harrastajasta valmentajaan.

Tsemppipeukkua!!!
Danny
 
Viestit: 4
Liittynyt: 22.02.2011 13:38

Re: Juniorikilpailijat potkunyrkkeilyssä

ViestiKirjoittaja JarkkoP » 03.06.2011 15:07

Menee vähän ohi aiheen, mutta liittyy kyllä myös junioreiden kilpailutoiminnan kehittämiseen.

Selailin vähän SPNL:n sivuja. Liiton hallituksen muodostaa viisi henkilöä, joille kaikille on määritelty oma vastuualueensa. Kaikki hallituksen jäsenet ovat kovia puuhamiehiä, mutta tulee mieleen, että onko heille lykätty liian paljon työtä tehtäväkseen.

Itse asiassa en ole varma, että toimiiko potkunyrkkeilyssä erilaisia valiokuntia, mutta niiden kautta voitaisiin saada uusia toimijoita mukaan.

Monessa kamppailulajiliitossa on hallituksen alaisia valiokuntia. Täten vastuu jakaantuu laajemmalle alueelle, eikä yksittäisen toimijan työtaakka muodostu niin musertavaksi. Tai näin ainakin teoriassa :lol: käytännössä kuitenkin monessa lajissa vastuu kuitenkin jakautuu liian harvoille harteille kannettavaksi.

Alla muutama esimerkki eri lajien valiokunnista

SNL valiokunnat

Judoliiton valiokunnat

Karateliiton nuorisovaliokunta

Painiliiton hallitus ja valiokunnat

SPNL on asettanut erilaisia tavoitteita ja painopistealueita. Jos liiton muodostaa käytännössä vain viisi henkilöä, niin urakka on melkoinen. Kuitenkin tietotaitoa ja osaamista löytyy potkunyrkkeilyn saralla paljon vaikkapa seuraavista kaupungeista Vantaa, Helsinki, Järvenpää, Oulu, Turku, Vaasa, Lappeenranta, Kuopio, Hämeenlinna, Pori ja Espoo.

Yksi erinomainen keino lajin tilan ja kehityskohteiden selvittämiseen olisi sähköinen palautejärjestelmä, jota esim. SLU on tarjonnut käyttöön Hyvä Seura koulutuksissa seurakohtaisena palautejärjestelmänä. Tätä kautta saataisiin tärkeää tietoa kentältä.

Omakohtaisten kokemusten palautejärjestelmän ja seuratoiminnan puitteissa, on monesti noussut esiin tiedottamisen tärkeys. Tai lähinnä puutteet sisäisessä ja ulkoisessa tiedottamisessa.

Jotta viesti olisi totaalinen sekametelisoppa, niin alla vielä muutama hyvä esimerkki judon valmennusjärjestelmästä ja valmentajista.

judoliiton valmennusjärjestelmä

judoliiton valmennuksen toimihenkilöt

Judossa on paljon valmennuksen toimihenkilöitä, mutta näistä lähes kaikki toimivat oto-valmentajina.
Twitter.com/JarkkoPitkanen
Avatar
JarkkoP
 
Viestit: 1121
Liittynyt: 01.07.2006 20:51
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Juniorikilpailijat potkunyrkkeilyssä

ViestiKirjoittaja willie » 03.06.2011 17:54

tuo seurojen kartoitus harjoittelevien junnujen osalta olisi hyvä aloitus varmaan. itse epäilen että potkunyyrkkeilyn junjori toiminnassa on vain se vikana että seuroissa ei ole junnuja tarpeeksi. varmasti monessa on aktiivisia nuorena alottaneita, jotka taitojen tai fyysisyytensä vuoksi pystyvät reenaamaan aikuisten kanssa.

mielestäni jos oikeasti junjori toimintaa haluaa kasvattaa niin pitää perustaa ihan 10-15v suunnattuja ryhmiä joihin pyritään hakemaan harrastajat ihan kouluista esittely käynneillä. ryhmän harrastus maksut pitäisi olla kohtuulliset ja reenit aikuisten reeneihin verrattuna hieman nuoren kehitystä tukevia, mutta uskon että monella seuralla ei ole yksinkertaisesti vetäjiä/vuoroja ottamaan vielä junnujen ryhmiä mukaan.

koska lapsen/nuoren harrastamisen yleensä maksaa vanhemmat olisi minusta tärkein saada heille oikeanlainen kuva potkunyrkkeilyn harrastamisesta. ainakin epäilen että ne jotka kyselevät että onko se se laji jossa hakataan toisia päät veressä siinä häkissä eivät päästä lapsiaan edes kokeilemaan potkunyrkkeilyä.

tässä kun tätä aivopierua yritän jäsentää tuloksetta nousee taas yksi mahdollinen lajin markkinointi idea nuorille. eli liiton video joka kertoisi amatööripotkunyrkkeilyn harjoittelusta ja kilpailemisesta. se olisi kohtuu helppo viedä/markkinoida esim ylä-asteille. jos samainen hieno ja opettava video löytyisi esim liiton sivuilta niin vanhempien olisi helpompi käydä vähän saamassa oikeanlaista tietoa potkunyrkkeilyn harjoittelemisesta/otteluista. jotta he eivät päätä lastensa harrastuksen kohtaloa jonkun K1 tyrmäys clippien perusteella.
Lopettakaa eläinkokeet, käyttäkää vasureita!!
willie
 
Viestit: 33
Liittynyt: 06.01.2011 23:43

Re: Juniorikilpailijat potkunyrkkeilyssä

ViestiKirjoittaja Andy » 05.06.2011 22:56

SPNL:ssä toimii tuomarivaliokunta, jonka jäsenet eivät kuulu hallitukseen ja graduointivaliokunta, jonka kolmesta jäsenestä kaksi on hallituksessa. Olisi hyvä jos hallitus voisi delegoida asioiden järjestelyä valiokunnille. Kun otin tiedotusasioita hoitaakseni oli ajatuksena perustaa tiedotusvaliokunta. Tämä kariutui kuitenkin siihen, ettei onnistuttu keksimään yhtään sellaista henkilöä, jotka tähän valiokuntaan kuuluisivat.

Jos liittotason puuhahenkilöitä olisi enemmän, niin se auttaisi moneen muuhunkin asiaan kuin junioritoimintaan. Ongelma on tosiaan vain se, että näitä henkilöitä ei ole olemassa. Jos joku on kiinnostunut, niin minulle voi ilmoittautua, tekemistä kyllä löytyy. Noin muuten näkisin että tuloksekkaampaa on pelata niillä korteilla joita on ja pyrkiä kehittämään toimintaa reaalimaailmassa olemassa olevilla resursseilla.

Nuo junioriryhmien perustamiset jne. on sikäli hankalia toteuttaa, että miten saadaan nyt vaikka 20 seuraa pitämään näytöksiä kouluille ja vetämään erillisiä nuorten kursseja?

Mutta jos juniorikilpailijoiden määrän väheneminen viime vuosina johtuu siitä, että ei ole tarpeeksi valiokuntia ja nuorten kursseja ja palautelomakkeita, niin oliko niitä sitten vuonna 2006? En minä ainakaan muista että olisi ollut. Silti kilpailijamäärä on romahtanut noista ajoista.
http://www.kickboxingteam.com/
http://www.facebook.com/KBToulu

Ero unelmien ja saavutusten välillä on tahto!
Avatar
Andy
 
Viestit: 2077
Liittynyt: 18.06.2006 15:26
Paikkakunta: Oulu

Re: Juniorikilpailijat potkunyrkkeilyssä

ViestiKirjoittaja Jopo » 16.06.2011 22:45

Toisin kuin Andylla, minulla on tuntuma että junnujen määrä olisi vähentynyt myös harrastajina. Se miksi potkunyrkkeily ei vedä enää junnuja on ehkä markkinointi kysymys. Kuten sanottua, niin nyrkkeilyssä junioreita tuntuu riittävän, toisaalta myöskin taekwondo ja thainyrkkeily tuntuvat vetävän ihan kiitettävästi. Mikä sitten on kun potkunyrkkeily, joka sijoittunee jonnekin noiden kolmen välimaastoon, ei saa haalittua harrastajia. Mielestäni tulisi keskittyä ainakin kahteen kysymykseen:
1.) MItä potkunyrkkeily voi tarjota nuorelle ja millaisia nuoria saleille halutaan? Halutaanko ne luokan kovat jätkät vai ne jotka valitaan sählyssä viimeisenä? Kummistakin saadaan urheilijoita tehtyä, mutta se vaatii valmentajalta ja ohjaajilta hieman erilaista suhtautumista.. Ja ehkäpä jopa hieman erilaista markkinointia. Vai halutaanko mukaan myös tytöt? Tottakai halutaan, mutta mitä me niille tarjotaan?
2.) MIten potkunyrkkeily saadaan markkinoitua vanhemmille? Lasten vanhemmille kun pitäisi saada kerrottua, että kyseessä ei ole mikään laillinen tappelu, vaan urheilutilanne jossa tarkoituksena on olla olla urheilullisesti parempi kuin vastustaja tietyllä aluella käyttäen tiettyjä tekniikoita. Ymmärtävätkö vanhemmat, että potkunyrkkeilyottelu ei ensisijaisesti ole turpaanlyönti kisa, vaan oman koskemattomuuden säilyttäminen on olennaista ja ylipäätään kyse on taitourheilusta.
Itämaisiin lajeihin liitetään keski-ikäisten mielessä hienoja kasvatuksellisia päämääriä ja jos jonkin sortin oheiskehittymistä ihmisenä. Potkikseen ei. Lajia ei edes ole hyväksytty olympialaisiin eikä sillä voi tehdä rahaakaan. Viimeiseksi: miten vanhemmat saadaan uskomaan, että kamppailu-urheilu ei ole erityisen vaarallista urheilua. Sääntöjä useisiin muihin urheilulajeihin nähden todella vähän, doping ei ole vielä lyönyt itseään läpi(ainakaan käryjä ei ole tullut), eikä loukkaantumisiakaan tule hirveästi. Kokemukseni perusteella mikään edellämainituista ei välttämättä ole itsestään selvää normisukankuluttajalle joka miettii, että mihin harrastukseen uskaltaa Martti-Kyllikkinsä päästää.

Ongelmana junnujen kanssa on se, että junnuille pitäisi mielellään olla oma ryhmänsä, tai vähintäänkin apuopettaja tyyppinen ratkaisu joka keskittyisi heidän tekemiseensä. Tämähän tietenkin vaatii resursseja, joita potkisseuroissa harvemmin on haitaksi asti. Jos heitä nyt ylipäätään saataisiin sinne peruskursseille enemmän kuin yksi.
Joel Puranen

”jokainen syy olla liikkumatta on tekosyy” UKK
Avatar
Jopo
 
Viestit: 90
Liittynyt: 05.06.2006 19:34

Re: Juniorikilpailijat potkunyrkkeilyssä

ViestiKirjoittaja Andy » 10.07.2011 11:56

En edelleenkään usko että junnuharrastajien puute on varsinaisesti se syy kilpailutoiminnan lamaan, vaan se ettei kilpailusysteemi oikein tue heidän osallistumistaan. Mutta oli miten oli, junioriharrastajien lisääminen on joka tapauksessa erittäin kannatettava ajatus. Tässä minun näkemykseni nuoria houkuttelevasta mainoskampanjasta: viewtopic.php?f=17&t=2501

Jigotai Kickboxing aloittaa potkunyrkkeilyn peruskurssin NUORILLE Jyväskylässä 31.8.2010

Kuva

Potkunyrkkeilyn peruskurssi kestää noin 3 kk ja sen hinta on 100€. Peruskurssi alkaa 31.8.2010 klo. 17.00 Kuokkalan Graniitissa, osoitteessa Pohjanlahdentie 12. Kurssille otetaan harjoittelijoita koko syyskuun ajan – mukaan ehtii hyvin, vaikka muutama ensimmäinen treeni olisi jäänyt välistä ja harjoituksissa saa käydä kaksi viikkoa ilmaiseksi kokeilemassa.

Nuorten peruskurssi on tarkoitettu 13-16-vuotiaille tytöille ja pojille. Harjoittelussa huomioidaan erot fyysisessä kehityksessä ja kovaa kontaktia nuoret ottavat vain säkkiin tai potkutyynyihin. Voimaa vaativissa harjoituksissa parit jaetaan koon, iän ja sukupuolen mukaan. Kurssin jälkeen harjoittelu jatkuu nuorten ryhmässä ja taitojen karttuessa on mahdollista edetä jopa kilparyhmään asti.

Kurssin tavoiteena on opettaa potkunyrkkeilyn perustekniikkaa ja kohentaa yleiskuntoa. Aikaisempaa kamppailulajitaustaa ei tarvita eikä erityisiä kuntovaatimuksiakaan ole. Varustukseksi riittävät t-paita sekä verkkarit tai shortsit. Hanskat ja suojat löytyvät salilta, mutta vesipullo kannattaa ottaa mukaan.

Jigotai ry on Suomen suurimpia kamppailulajiseuroja ja potkunyrkkeilyjaoksemme JKB on Keski-Suomen menestynein. Meillä harjoittelee potkunyrkkeilijöitä junioreista ja kuntoilijoista kansainvälisen tason urheilijoihin. Tarjoamme vauhdikkaan mutta turvallisen harrastuksen jokaiselle!


Harjoitukset
Peruskurssin harjoitukset pidetään Kuokkalan Graniitissa (Pohjanlahdentie 12) ja harjoitusajat ovat:
Tiistai 17.00 - 18.15
Perjantai 18.15 – 19.30


Ohjaajat
Ohjaajana kurssilla toimii Jigotai Kickboxingin kokenut nuorisovalmentaja Esa Maula. Apuohjaajina toimivat seuran SM-tason ottelijat.


Lisätietoja sekä ilmoittautumiset
Esa Maula
040-300 6204
Esa.Maula{ät}are.fi
Voit ilmoittautua joko ennakkoon tai vasta paikan päällä.
Pyydä myös kaverisi mukaan!Linkeistä lisätietoa
Jigotai Kickboxing netissä: http://www.jigotai.fi/kickboxing/

Jigotai Kickboxing Facebookissa: http://www.facebook.com/group.php?gid=124171427609764

Suomen Potkunyrkkeilyliitto: http://www.kickboxing.fi/


JKB? - YES! - READY? - YES! – KICK OFF!!!


Kursivoidut kohdat ovat niitä, joiden on tarkoitus houkutella nuorta itseään. Alleviivatut kohdat taas ovat niitä, joiden tarkoitus on saada nuoren äiti uskaltamaan päästää kullannuppunsa potkittavaksi. Ennen tätä mainoskampanjaa Jigotain junnukursseille tuli luokkaa 10 ja toimintaa suunniteltiin jo mahdollisesti lopetettavaksi, koska joullun mennessä ryhmä oli aina supistunut todella pieneksi.

Laitoin tuon ilmoituksen useimmille alan nettifoorumeille ja lisäksi tein siitä pienemmän A4-version julistekäyttöön. Kurssille tuli yli 30 nuorta. Tehdyssä kyselyssä paljastui että melkein kaikki saivat kuulla kurssista netin kautta. Noh, nykynuorten ajankäyttötottumuksia kun katsoo niin ei tarvinnut olla Einstein ymmärtääkseen että nimenomaan iso nettinäkyvyys on suosion salaisuus.

Harjoitusvuorot ja vetäjäresurssit ovat varmaan useimmilla seuroilla se nuorisotyötä rajoittava tekijä. Jos aiotaan pitää kokonaan erilliset junnutreenit, tarvitaan neljä harjoitusvuoroa (2 peruskurssille ja 2 jatkoryhmälle) ja melkeinpä kaksi vakiovetäjää pelkästään tähän sitoutuneina. Tämä on hyvin iso rasite useimmille seuroille, kun samalla pyöritetään aikuisten ryhmää ja ehkä kisaryhmääkin. Ehkä helpoin ratkaisu olisi vetää pelkkä juniorien peruskurssi (aikuisten kurssin ohella) ja laittaa junnut jatkamaan yleisessä harjoitusryhmässä sen jälkeen. Jos ikähaarukka on 13-17 niin tämä ei tuota tolkuttomia ongelmia, kun nuorille tulee kuitenkin treenipareja omasta ikäryhmästä.
http://www.kickboxingteam.com/
http://www.facebook.com/KBToulu

Ero unelmien ja saavutusten välillä on tahto!
Avatar
Andy
 
Viestit: 2077
Liittynyt: 18.06.2006 15:26
Paikkakunta: Oulu

Re: Juniorikilpailijat potkunyrkkeilyssä

ViestiKirjoittaja antti_lk » 10.07.2011 13:28

Omasta mielestäni potkunyrkkeilyn junioriharrastajien vähyyteen on yksi iso syy, ja sen korjaaminen ei ole helppoa. Tuo syy on yksinkertaisesti se, että potkunyrkkeily ei pysty tänä päivänä kilpailemaan nuorista harrastajista muiden lajien kanssa.

Miksi esim. 15-vuotias harrastusta etsivä kamppailijanalku lähtisi mieluummin potkunyrkkeilyn kuin esim. nyrkkeilyn tai vapaaottelun vastaavalle. Nyrkkeily näkyy julkisudessa Asikaisten ja Heleniusten toimesta. Vapaaottelu näkyy julkisuudessa UFC:n ja monien televisioitavien kotimaisten iltojen ansiosta. Potkunyrkkeilyllä ei ole tarjota mitään vastaavaa, jonka saavuttamisesta nuoret aloittelijat voisivat haaveilla, tyyliin "minusta tulee seuraava Asikainen" tai "joku päivä minä ottelen UFC:ssä".

Potkunyrkkeilyn asemaa ei helpota epämääräinen lajikuva monine erilaisine sääntöineen (fulari, lowkick, K-1, Light?) ja se, että lajin SM-kisoissa lähes jokainen osallistuja pääsee mitaleille. Miten yhdessä lajissa voi olla samassa sarjassa "parhaimmillaan" useampi "Suomen mestari"? Yksi laji - yhdet säännöt.

Tämän takia potkunyrkkeilyn mitalien/saavutusten arvo on kokenut pahan inflaation, eikä lajia juurikaan huomioida isoissa medioissa - syöksykierre on valmis. Jokainen voi miettiä minkä lajin pariin päätyisi jos olisi nyt 15-vuotias aloittelija, eikä tietäisi mistään lajista mitään, vaan tiedonsaanti olisi netin ja television varassa? Omalla kohdallani en uskoisi sen olevaan ainakaan potkunyrkkeily.
"Some people just never get tired of being stupid" -dexgod@sherdog
Avatar
antti_lk
 
Viestit: 9230
Liittynyt: 30.05.2006 22:04
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Juniorikilpailijat potkunyrkkeilyssä

ViestiKirjoittaja Andy » 10.07.2011 16:44

Tuossa on paljon perää muttei ihan koko totuus. Jos ajattelee ihan rationaalisesti 15-vuotiasta kaveria joka haluaa tehdä näyttävän kilpauran kamppailu-urheilussa, niin sen kannattaa valita mieluiten vapaaottelu tai toiseksi mieluiten nyrkkeily, jossa vaihtaa ammattilaiseksi 22-vuotiaana. (Naisille potkunyrkkeily tosin tarjoaa ihan kohtuulliset kilpailumahdollisuudet verrattuna muihin lajeihin.)

Ainoa järkevä peruste valita näiden sijaan potkunyrkkeily on se jos paikallinen potkisseura on niin tasokas ja aktiivinen että siinä kehittyy paljon paremmin kuin saman kaupungin muissa kamppailuseuroissa. Tällaiset paikkakunnat voi laskea yhden käden sormilla. Ratkaisu on kuitenkin selvä: oman seuratoiminnan kehittäminen.

Medianäkyvyys potkunyrkkeilyllä on heikko verrattuna nyrkkeilyyn ja vapariin eikä sillekään voi tehdä paljon mitään muuten kuin paikallisesti. Vaasassa Jarkko Jussila esiintyy paikallismedioissa varmaan enemmän kuin kaikki muut kamppailu-urheilijat yhteensä ja tämä myös tuo harrastajia. Tietysti Jarkko on pärjännyt tosi hyvin mutta hän on myös hoitanut mediasuhteet kuntoon jo siinä vaiheessa kun suurempia titteleitä ei vielä ollut.

Toisaalta thainyrkkeilyn medianäkyvyys on vielä paljon heikompi kuin potkunyrkkeilyn, jota sentään tulee jatkuvasti MTV3MAX:lta ja Eurosportilta. Jos kysyt peruskurssirivin edessä moniko tietää kuka on Badr Hari, niin ehkä muutama käsi nousee. Vaparin peruskurssilla varmasti paljon useampi tietää Anderson Silvan. Mutta kuinka moni thainyrkkeilyn peruskurssin vetäjäkään pystyisi nimeämään edes yhden hallitsevan Lumpinin mestarin mistä tahansa sarjasta? Silti thainyrkkeilyssä on paljon enemmän junioriottelijoita.

Noilla useilla säännöillä jne. en näe mitään merkitystä tämän asian suhteen vaikka ne muuten ovat ongelma. Ei peruskurssia harkitsevat ihmiset - nuoret tai vanhat - mieti sellaista tai edes tiedä niistä. Meillä esim. jotkut harrastajat luuli että Jarkko voi menettää ammattilaisten EM-tittelinsä jos ei voita amatöörien EM-kisoja. Olen törmännyt salilla jopa sellaisiin ihmisiin jotka eivät ole varmoja käytetäänkö kilpailuissa hanskoja. :mrgreen: Kyllä ne on ihan muut asiat kuin SM-kisojen säännöt jotka ratkaisee kun junnu pohtii mennäkö kikpoksingiin vai pitäisikö jatkaa salibandyjoukkueessa.
http://www.kickboxingteam.com/
http://www.facebook.com/KBToulu

Ero unelmien ja saavutusten välillä on tahto!
Avatar
Andy
 
Viestit: 2077
Liittynyt: 18.06.2006 15:26
Paikkakunta: OuluPaluu Potkunyrkkeily

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron