KB tekniikat, "paras" otteluasento yms.

Keskustelu potkunyrkkeilystä (K-1, amatööripotkunyrkkeily jne.)

KB tekniikat, "paras" otteluasento yms.

ViestiKirjoittaja I kick your ass » 22.01.2012 22:55

Päätin aloittaa uuden ketjun, kun vastaavaa ei otsikon alta löytynyt. Tämä kysymys sopisi varmasti yhtä hyvin kaikkiin pystyottelu lajeihin, mutta kysytään nyt potkunyrkkeilyyn liittyen, kun sitä sattuneesta syystä tällä hetkellä harrastan.

Eli mikä on mielestäsi paras ottelu asento (varmaankin se mitä itse käytät) mutta minkä tähden? Mitä etua se antaa muihin verrattuna ja miksi se on vakiintunut käyttöön?

1. Olen käynyt Thai nyrkkeilyn peruskurssin eräässä länsirannikon kaupungissa. Siellä otteluasento neuvottiin ottamaan seuraavasti: kämmenet naamaa kohti, eli rystyset osoittavat vastustajaan. Hanskat pidetään siinä ohimoiden tuntumassa. Ryhti päästetään "huonoksi" eteenpäin, jolloin leuka menee lähemmäs rintaa ja kyynerpäät laskeutuvat kylkiä pitkin alas. Eli asento oli hyvin pitkälti tämän kuvan lkaltainen, joka on kuvassa molemmilla ottelijoilla. Toisella ottelijoista hanskat on hieman alempana ja molemmat voisivat saada kylkiä vielä "kiinnemmäs" jos asento ihan optimoitaisiin. Jalkojen asento. Polvet ja rintamasuunta osoittaa eteenpäin, normaali haara-asento. takimmaisen jalan varpaat siinä kohtaa, kun etummaisen jalan kantapää loppuu...

Kuva

Tässä asennossa etuja on thai nyrkkeily mielessä ainakin kyynerpäiden torjunta, jotka pyritään saamaan vastustajan otsaan. Kylkisuojaus on kunnossa, vasempaan suoraan saa voimaa, koska liike on pitkä.... Haittoja on näkyvyys ja toisaalta tuo etukäden "hitaus".

2. Potkunyrkkeilysalilla käytettävä asento: Takakäsi posken tuntumassa, etukäsi hieman ojennettuna eteen, ikäänkuin (puoliksi lyötynä). Hanskojen asento niin, että rystyset osoittavat molemmille sivuille. Asento ei ihan ole kuvanlainen, mutta kuva selkeyttää mitä tarkoitan.

Kuva

Etuja: helppo ja nopea härnätä etummaisen käden suoralla vastustajaa. Haittoja: jättää mielestäni etukäden puoleisen kyljen auki, aika hankala torju vastustajan sivukoukku tuonne etukäden puoleiseen "poskeen". Etukäden lyönteihin ei saa tuosta asennosta juurikaan voimaa.

Onko tämä asento potkunyrkkelysaleilla yleisimmin opetettu asento peruskurssilla, vai vaihteleeko seuroittain???

3. Etukäsi ja takakäsi nostetaan otsan korkeudelle peräkkäin. Eli kuvittele että teet käsistäsi kaukoputken, (kädet puoliksi nyrkkiin ja peräkkäin, ja nostat sitten kädet otsan korkeudelle.) Tämä asento minulle "korjattiin" eräällä thaimaan "campilla", kun olin lomalla siellä muutaman kerran treenailemassa. Kysyin valkulta, että eikä tässä kyljet ole aika paljaana, niin se vastasi ettei sitä nyt joka paikkaa pysty suojaamaan. Tästä ei löydy kuvaa, kun ei taida kovin käytetty asento olla.

4. Muuten sama kuin 1 tai 2, mutta kämmenet osoittavat vastustajaan. Kuvassa vasemmanpuoleisella heebolla:

Kuva


Eri ottelijoilla on siis eri asennot ja se vaihtelee henkilön, kuin myös salin mukaan missä treenaa... Kannattaako opetella aina "salin" mukainen asento ja se mikä on valmentajan lemppari, vai kannattaako sanoa valkulle, että haluan vetää omalla asennolla? Vai onko siitä jopa etua, että opettelee eri asennoista ottelemaan erityyppisiä vastustajia vastaan???
I kick your ass
 
Viestit: 6
Liittynyt: 22.01.2012 20:57

Re: KB tekniikat, "paras" otteluasento yms.

ViestiKirjoittaja I kick your ass » 22.01.2012 23:14

Lisää kyssäriä tulee...

Potkunyrkkeilysalilla käytetään useasti sanaa "blokki". Eli lyönti "torjutaan" blokkaamalla.

Itselle on opetettu lyönnin torjunta aikoinaan niin (thai nyrkkeily), että yksinkertaisesti (asento 1) hanska käännetään naaman eteen niin, että kämmen puoli tulee otsaa vasten kiinni ja rystynen osoittaa vastustajaan. Isku otetaan hanskaan ja otteluasento pyritään pitämään vakaana. Koukut sama homma, hanska siirretää korvalle pään ja nyrkin väliin. Tekniikassa tärkeenä pidettiin nimen omaan sitä, että hanska on omassa päässä kiinni, eikä esim 5cm naamasta, jolloin vastustajan nyrkki törmää hanskaan ja oma hanska omaann naamaan.

"Blokkaamiseen" en oikeen ole vielä päässyt perille, koska se mitä kaverit tekevät vaikuttaa aika "oudolle" Eli onko tarkoituksena siirtää "lyövä käsi sivuun" sellaisella heilautus liikkeeellä? Eikö näin ollen suojaus avaudu ja jos kaveri lyö voimalla, niin uskoisin sen tulevan läpi tuollaisesta aika helpolla...
I kick your ass
 
Viestit: 6
Liittynyt: 22.01.2012 20:57

Re: KB tekniikat, "paras" otteluasento yms.

ViestiKirjoittaja Janmei » 23.01.2012 01:53

Oman kokemuksen mukaan erot seurojen/salien välillä ovat suurempia kuin eri lajien välillä.
Valmentajat opettavat asioita jotka itse ovat kokeneet toimiviksi yleensä oman uransa aikana. Yleisesti ottaen kannattaa sitä valmentajaa/ohjaajaa kuunnella.

Oma tyyli kehittyy ajan kanssa ja sitä voi alkaa miettimään tarkemmin kun on useampia otteluita ja vuosia treeniä takana. Peruasiat ensin kuntoon. Absoluuttisia totuuksia on näissä lajeissa vaikea löytää ja menestyä voi monella tavalla ja ottelutyylillä. Toisille jokin toki sopii aina paremmin kuin toiselle.

Peruspaketti kannattaa opetella ihan yhdellä tavalla kerrallaan ja pitää se samana.
Janmei
 
Viestit: 11
Liittynyt: 21.07.2011 09:50

Re: KB tekniikat, "paras" otteluasento yms.

ViestiKirjoittaja Andy » 23.01.2012 14:10

Ensinnäkään "parasta" otteluasentoa ei ole olemassa. Jos olisi, niin kaikki ottelijat käyttäisivät vain sitä. Sopivin otteluasento riippuu ottelijan tyylistä ja fyysisistä ominaisuuksista. Myös ottelumuodolla (fulari, alapotkut, K1) on merkitystä ja thainyrkkeily sekä esim. vapaaottelu ovat ihan omia lajejaan, joissa on potkunyrkkeilyn ulkopuolisia seikkoja (sallitut tekniikat, pisteytys) jotka vaikuttavat otteluasennon valintaan. Ja potkunyrkkeilyn sisälläkin eri salien/valmentajien opetus poikkeaa jonkin verran tai aika paljonkin toisistaan. Usein ottelijat voi jopa tunnistaa tyylin perusteella tietyn salin kavereiksi.

Sitten neuvoihin. Unohda kaikki, mitä sinulle on thainyrkkeilysalilla opetettu ja tee kaikki juuri niin kuin nykyinen valmentajasi opettaa. Siis aivan kaikki: asennot, liikkuminen, lyönnit, potkut, torjunnat, väistöt jne. Ei siksi että thainyrkkeilyopetus olisi jotenkin huonoa tai väärää. Vaan siksi, että sinulla ei ole vielä edellytyksiä luoda niistä mitään "omaa tyyliä" ja valmentajasi hallitsee parhaiten sen tyylin mitä opettaa ja saatte sillä parhaat tulokset. Kun olet treenannut jokusen vuoden ja saanut kohtuudella ottelukokemusta, voitte valmentajan kanssa yhdessä pohtia tyyliäsi ja voisiko thainyrkkeilyoppeja jotenkin hyödyntää siinä.
http://www.kickboxingteam.com/
http://www.facebook.com/KBToulu

Ero unelmien ja saavutusten välillä on tahto!
Avatar
Andy
 
Viestit: 2077
Liittynyt: 18.06.2006 15:26
Paikkakunta: Oulu

Re: KB tekniikat, "paras" otteluasento yms.

ViestiKirjoittaja I kick your ass » 24.01.2012 11:42

Andy kirjoitti:Sitten neuvoihin. Unohda kaikki, mitä sinulle on thainyrkkeilysalilla opetettu ja tee kaikki juuri niin kuin nykyinen valmentajasi opettaa. Siis aivan kaikki: asennot, liikkuminen, lyönnit, potkut, torjunnat, väistöt jne. Ei siksi että thainyrkkeilyopetus olisi jotenkin huonoa tai väärää. Vaan siksi, että sinulla ei ole vielä edellytyksiä luoda niistä mitään "omaa tyyliä" ja valmentajasi hallitsee parhaiten sen tyylin mitä opettaa ja saatte sillä parhaat tulokset. Kun olet treenannut jokusen vuoden ja saanut kohtuudella ottelukokemusta, voitte valmentajan kanssa yhdessä pohtia tyyliäsi ja voisiko thainyrkkeilyoppeja jotenkin hyödyntää siinä.


Kiitos isällisestä neuvosta. Luulen tietäväni mitä haet asialla takaa... Eihän siitä tule mitään, jos valmentaja yrittää opettaa tekniikoita ja treenaajat selittävät kukin vuorollaan, että taekwondossa tuo tehtiin näin ja toinen kertoo, että karatessa se tehtiin näin ja teen tällä tavalla. Tottakai opetellaan tekniikat ja tehdään jutut sillätavalla kuin valmentaja ne neuvoo eiikä sooloilla omia, ainakaan tarkoituksella.

Tota en kyllä oikeen ymmärrä, että pitäisi unohtaa kaikki mitä on aiemmin opetettu. Aika monella salilla kuitenkin treenataan seka thai nyrkkeilyä sekä potkunyrkkeilyä ja harrastajat käyvät ristiin molemmissaa treeneissä. Thai nyrkkeily/potkunyrkkeily treenejä vetää joku jolla on kyseisestä lajista enemmän kokemusta ja on vaikka muuttanut kyseiselle paikkakunnalla (esim. meidän salilla). Vaikutteita tulee näin monesta seurasta. Ei kait tällöinkään ole mitään järkeä unohtaa potkunyrkkeily/thai oppeja aina kun seuraavana päivänä siirtyy eri treeneihin? Tässä tietty pitää valmentajillakin olla silmää, ettei ala opettamaan perus asioita eritavalla, kuin seurassa on ollut tapana.

Olenko mielestäsi ihan väärillä raiteilla ajatuksineni?

Olen muuten huomannut sen sanonnan aika paikkaansa pitäväksi, että vanhasta tai väärästä tavasta pois oppiminen on usein vaikeampaa, kuin uuden oppiminen..
I kick your ass
 
Viestit: 6
Liittynyt: 22.01.2012 20:57

Re: KB tekniikat, "paras" otteluasento yms.

ViestiKirjoittaja Andy » 31.01.2012 22:20

Tiedän että vaikutan elitistiseltä, mutta ei voi mitään.

Ensinnäkin se on tietenkin ihan sama, mitä tavan harrastajat tekevät. Kaikki liikunta on heille plussaa, kunhan siinä ei särje itseään. Oli se potkunyrkkeilyharjoittelun lisäksi tehty jumppa sitten thainyrkkeilyä tai lentopalloa, niin taitotaso jää silti vähäiseksi ja laji oppimatta ihan siksi että panostus ei riitä. Sydänverisuonitautien riski kuitenkin pienenee, mikä on hyvä asia.

Jos puhutaan tavoitteellisesta kilpaurheilusta, niin ensimmäinen tavoite on ylipäänsä oppia se laji. Lajinomaiset tekniikat ja taktiikat ja vieläpä se valmentajan opettama tyyli tehdä lajia. Tässä kestää useita vuosia ahkerallakin harjoittelulla, mikä siis tarkoittaa enempää kuin yhtä treeniä päivässä. Mielestäni tässä vaiheessa ei kannata sekoittaa asioita sillä että yrittää "luoda omaa tyyliä" yhdistelemällä muualta opittuja asioita, koska kokonaiskuvan hahmottamiseen ei ole oikein edellytyksiä ja palasia ei osaa koota toimivaksi paketiksi.

Vasta kun jonkinlainen kokonaiskuva on saatu ja ottelemisessa on rutiinia ja selvästi vakiintunut tyyli ja tekniikka, kannattaa lähteä katselemaan vieraita vaikutteita isommalla kädellä. Eikä silloinkaan ole mitenkään sanottua, että kaikki erilainen on aina parempaa.
http://www.kickboxingteam.com/
http://www.facebook.com/KBToulu

Ero unelmien ja saavutusten välillä on tahto!
Avatar
Andy
 
Viestit: 2077
Liittynyt: 18.06.2006 15:26
Paikkakunta: Oulu


Paluu Potkunyrkkeily

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa