palautumisesta

Keskustelu kamppailu-urheilijan ravitsemuksesta (ravintovalmennus, painonpudotus, lisäravinteet jne.)

palautumisesta

ViestiKirjoittaja 010102 » 04.10.2007 11:52

Mä luin kunto/plus lehdestä,et kun treenin jälkeen sekoittaa kaurahiutaleita,rasvatonta maitoa ja vähän sokeria,niin satsi vetää vertoja kalleille palautusjuomille,imeytyy kuulemma paljon nopeempaa ja vaikutukseltaan ihan samaa,kyllähän varmaan kaikki on penskana kokeillut em."palautusjuomaa"mitäs mieltä ootte?eihän välttämättä tuulesta temmattu juttu.
boksaaja
010102
 
Viestit: 2
Liittynyt: 03.02.2007 10:02
Paikkakunta: kemi

ViestiKirjoittaja Maija » 09.10.2007 10:10

No nyt on kyllä sanottava, että miltähän vuosikymmeneltä toi väite on peräisin??? Artikkelin on kirjoittanut, joku joka ei tiedä urheiluravinteista tai on ylikielteinen asenne niitä kohtaan.

Aineksethan on hyvät, mutta satsi toimii paremmin aamu- tai välipalana.

Ensinnäkin noista raaka-aineista ainastaan sokeri ja maidon sisältämä laktoosi imeytyvät niin nopeasti, että niitä voisi laittaa samalle viivalle palautumiseen käytettävien urheiluravinteiden kanssa.

Kaurahiutaleet sisältävät pitkäketjuisia hiilareita, kuituja ja rasvaa. Rasva hidastaa hiilihydraattien imeytymistä ja pitkäketjuiset hiilarit pitää ensin pilkkoa, ennen kuin ne pääsevät imeytymään, ja tässä vaiheessa palautusjuomien sisältämät nopeat hiilarit ovat jo soluissa.

Rasvattoman maidon sisältämän maitoproteiinin kohdalla on sama juttu. Hitaasti imeytyvä proteiini ja verrattuna palautusjuomien sisältämään heraisolaattiin ja hydrolysoituun heraan imeytyy valovuosia hitaammin.

Nyt on vaan sanottava, että tieteelliset tutkimukset ja fysiologiset faktat puhuvat tätä palautuscocktailia vastaan. Väittäisin, että vähänkään tavoitteellisesti treenaavan kohdalla ihan tuulesta temmattu juttu. Kuntoilijalle varmasti ok, mutta löisin palautusjuomashakerin käteen sillekin. :)

Maija
Asenne se on mikä ratkaisee.
Maija
 
Viestit: 127
Liittynyt: 09.06.2006 09:51

joo

ViestiKirjoittaja 010102 » 10.10.2007 09:17

Kyllähän sä voit olla oikeessakin noissa väitteissä,mut et voi kieltää et palautusjuomat ym.ovat monesti vaan tosi kovaa bisnestä,ja eihän kukaan voi mennä morkkaamaan ainetta mitä ite kauppaa,kun joskus on käynyt noissa luontaistuote liikkeissä,niin kyllä varmasti siellä on paljon aineita jotka on pelkkää rahastusta,ja monesti tuntuu et ilman kaiken maailman palautusjuomia ym.ilman on ihan turha edes tehdä keveitä kävelylenkkejä,niin ja se tutkimus on tehty ihan hiljaittain,en mä ihan tyystin tyrmää p-juomia,mut eiköhän normaali kuntoilija pärjää ilman niitäkin,luulisin,ja taas ihan huiput käyttävät ihan muita kemikaaleja kun mansikan/suklaan makuistapalautusjuomaa,ainakin niiden lisäksi.ps.markkinoillehan tulee vähän väliä aina parempia ja tehokkaampia palautusjuomia,et mikä se sit on parasta kukas tietää,mut sen on varma et kyllä niistä maksaa saa aika suolasesti.
boksaaja
010102
 
Viestit: 2
Liittynyt: 03.02.2007 10:02
Paikkakunta: kemi

ViestiKirjoittaja Maija » 15.10.2007 12:52

Mä en ala taas kerran väittelee tästä palautusjuoma/urheiluravinneaiheesta. Ihan varmasti joku on joskus aikoinaan asperiinistakin sanonut, että täyttä bull shittia ja päänsärky lähtee levolla.

Urheiluravinneala on myös tieteenalana kehittynyt huimasti viimeisen 5-10 vuoden aikana, sillä nyt alkaa olla valmisteista jo pitkän aikavälin tutkimustuloksia eikä pelkästään alle vuoden mittaisia. Ainahan saa ja pitääkin kyseenalaistaa, mutta arvostella kannattaa vasta sitten kun on omakohtaista kokemusta tuotteista, eikä vaan kuulopuheiden ja se sano -perusteella.

Tottakai kuntoilija pärjää välipaloilla ja perussafkalla, mutta jos yhtään tavoitteellisemmin treenaa, niin miksi antaa muille etumatkaa??? Ja toistaalta miksi ruoskia itseään vettä ja leipää -linjalla, jos kehon saa palautumaan nopeamminkin?? (Palatakseni palaustujuoma-aiheeseen).

Jokainen käyttää niitä urheiluravinnevalmisteita tai on käyttämättä, millä keinoin itse pääsee parhaimpiin tuloksiin.

Maija
Asenne se on mikä ratkaisee.
Maija
 
Viestit: 127
Liittynyt: 09.06.2006 09:51

ViestiKirjoittaja Pahis » 15.10.2007 18:33

Osoitan kysymykseni erityisesti Maijalle, jolla mielestäni on hyvin hallussa tieto ravintoasioista. Toki muutkin saa vastailla. Kysymyksessä on erään valmistajan "valmisjuoma" palautustarkoitukseen. Määrällisesti tavaraa on puolen litran pullossa jopa kahteen käyttökertaan, kun pullo sisältää 50g heraisolaattia sekä 60g hiilareita. Hiilareista on kuitenkin lähes kaikki sokereita, joka herättää kysymyksen. Vaikuttaako sokerin korkea määrä heikentävästi palautumiseen taikka proteiinin imeytymiseen? Joskus kuulin tarinan, jonka mukaan vähäinenkin määrä sokeria katkaisee rasvanpolton useaksi tunniksi ja siitä asti on tämä asia vaivannut mieltäni. Lähinnä palautumisjuomaa olisi tarkoitus käyttää kovien kamppailutreenien jälkeen, ja kun painontarkkailu on aina läsnä, niin siksi kiinnostaa. Kyselen lisää asiasta kun vastauksia tulee. Ja tietystikin kyseisen palautumisjuoman jättiläismäinen plussa on järjettömän hyvä maku! ;)
Pahis
 
Viestit: 1
Liittynyt: 10.02.2007 13:18

ViestiKirjoittaja Maija » 17.10.2007 12:30

Moikka Pahis!

Palautumisessa parhaat hiilarit ovat juuri sokereita tai lyhyitä hiilariketjuja kuten maltodekstriini ja dextroosi, jotka pilkkoutuvat ja imeytyvät nopeasti vatsalaukusta ja ohutsuolesta. Treenin jälkeen ruoansulatusentsyymien toiminta on heikentynyt, ja siksi pitkäketjuisten hiilarien ja esim. ruoan syöminen pitkittävät palautumista, sillä kestää aikansa, ennen kuin ne saadaan pilkottua ja elimistön tarpeisiin.

Olet oikeassa, että hiilihydraatit tavallaan katkaisevat rasvanpolton, mutta kamppailutreeneissä palautuminen on tärkeämpää kuin rasvanpoltto ja kyllä sitä energiaa on kulunut riittävästi, ja palautusjuoma on aiheellinen. Treeneissä tyhjentyneet glykogeenivarastot on saatava täyteen ja palautuminen liikkeelle, ja tämä on otollisinta aikaa lihaskehitykselle. Muuten elimistö kääntyy katabolian puolelle eli se alkaa pilkkoa tarvitsemiaan aineksia lihaksista. Siksi anabolisen tilan ylläpito on kehittävämpää.

Rasvanpolttotreeni kannattaa sitten tehdä erikseen ja toisaalta siinä ratkaisee ihan puhdas matematiikka: jos kulutat enemmäm kuin syöt ts. et ole liikaa kaloreissa plussalla, kyllä se rasva palaa. :) Palautusjuomasta ei kannata tinkiä.

Heraisolaatti on hyvä proteiinilähde palautusjuomassa, joten ihan hyvät ainekset sulla on kasassa.

Et kertonut painoasi, sillä proteiinien kerta-annos menee vähän koonkin mukaan. Meikäläisen kokoinen 60-kiloiselle urheilijalle riittää noin 30 grammaa proteiinia kerralla, mutta isommalla karjulla kerta-annos proteiinia pyörii koosta ja lihasmassasta riippuen 40-50 gramman tienoilla.

T: Maija
Asenne se on mikä ratkaisee.
Maija
 
Viestit: 127
Liittynyt: 09.06.2006 09:51

ViestiKirjoittaja Mazou » 17.10.2007 20:47

Kysymystä Maijalle

Riittääkö palautusjuomaksi pelkkä Evolutionin Phase2 vai kannattaako tuohon hommata myös sellasta missä olis hiilareitakin? Vai onko järkevää hommata vähän halvempaa palautusjuomaa mikä sisältää sekä proteiineja että hiilareita? Treenaan vapaaottelua ja lukkopainia 3-4 kertaa viikossa. Lisäksi lenkkiä ja voimahorjoittelua säännöllisen epäsäännöllisesti :D
Kiitos jo etukäteen!!
Mazou
 
Viestit: 4
Liittynyt: 09.05.2007 21:10

ViestiKirjoittaja Maija » 18.10.2007 12:40

Moikka Mazou!

Jos en nyt ihan väärin muista, niin Phase2 sisältää hydrolysoitua heraa, jolloin palautusefektinä on pelkästään näiden fraktioiden teho. Silloin siihen ei viimeisimpien tutkimusten mukaan kannata lisätä hiilaria.

Olemme kaikki yksilöitä (luojan kiitos :wink: ), joten kannattaa hakea itselle sopiva palautusjuoma. Voit kokeilla joskus käyttää heraisolaattia ja hiilaria sisältävää palkkaria ja verrata kumpi versio sopii sulle paremmin.

Itse kaipasin selvästi hiilaria palautusjuomaan painitreenien jälkeen. Itse testaamalla eri verisoita löytää sen sopivimman.

Ja jos nyt oikein halutaan "hifistellä", niin Phase2 sopisi voimaharjoitusten jälkeen palkkariksi ja hiilaria sisältävä palautujuoma kamppailutreenien jälkeen. :) Mut jätän päätöksen teon sun harteille, että en liikaa "tuputa" näitä ufojuttuja... 8)

T: Maija
Asenne se on mikä ratkaisee.
Maija
 
Viestit: 127
Liittynyt: 09.06.2006 09:51

ViestiKirjoittaja tiina58 » 31.10.2007 17:05

Tuputa vain kaikki tietous mitä Sulla on :D
tiina58
 
Viestit: 13
Liittynyt: 17.10.2007 13:51


Paluu Ravitsemus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron