Ennakkokatsaus: Nyrkkeilyn 30. GeeBee-turnaus

30-vuotisjuhliaan viettävä GeeBee-turnaus tuo 8.-10. huhtikuuta Suomeen jälleen muutamia aivan kansainväliseen eliittiin kuuluvia nyrkkeilijöitä.

Helsingin urheilutalolla iskettävässä turnauksessa nähdään nyrkkeilijöitä useista eri maista ympäri maailman, sekä suurin osa Suomen parhaimmistosta. Kehässä nähdään mm. nyrkkeilyn kaksinkertainen maailmanmestari, Uzbekistanin Abbos Atojev.

Suomen joukkueen terävimmän kärjen huolena ovat viime aikoina olleet erilaiset vammat ja sairastelut. Epäonni on sattunut ikävään aikaan, sillä kuluva vuosi on erittäin tärkeä niille, jotka mielivät Lontoon olympialaisiin. Ensimmäiset olympiapaikat ovat jaossa jo syksyllä MM-kilpailuissa, ja näiden lisäksi ohjelmassa on vain yksi Euroopan karsintaturnaus olympialaisiin.

-


-

Ennakkokatsaus GeeBee-turnaukseen sarjoittain

49 kg
Suomen Ibrahim Mohamed on kovassa seurassa, vaikka keveimpään painoluokkaan ei lukumääräisesti osallistu, kuin kolme muuta nyrkkeilijää Mohamedin lisäksi. Keveimmässä painoluokassa on Suomessa tarjolla niin vähän otteluita, että Ibu on päättänyt kartuttaa kilpailukokemusta kovassa kansainvälisessä turnauksessa. Ennakkoon kovin haaste lienee Venäjän Aleksander Samoilov, joka iski itsensä pronssille Venäjän mestaruuskilpailuissa viime syksynä Pietarissa. Kova luu on varmasti myös Uzbekistanin Jasurpek Latipov, joka oli Uzbekistanin edustaja viime vuoden Asian Games -turnauksessa. Kyseistä turnausta voidaan pitää nyrkkeilyssä Aasian olympialaisina. Latipov kuitenkin hävisi ensimmäisen ottelunsa koko turnauksen voittaneelle Kiinan Zou Shimingille.

52 kg

Sarjaan on ilmoittautunut kahdeksan nyrkkeilijää, joiden joukosta erottuu kova kolmikko. Mukana on painoluokkaansa huikean ulottuva Ruotsin Salomon N’Tuve, joka iski hopeaa vajaat kolme vuotta sitten Liverpoolin EM-kilpailuissa. Sarjan tasoa nostavat myös Englannin ykkönen sarjassaan, Tommy Stubbs sekä Uzbekistanin ykkönen, Sahriyor Isakov. Suomen edustaja sarjassa on Wael Al Khaghani, joka on Mohamedin tavoin kärsinyt otteluiden puutteesta kotimaassa. Khaghanilla on mahdollisuutensa turnauksessa, kunhan arvonta ei tuo heti vastaan jotakuta kovasta em. kolmikosta.

56
kg
Suurin kysymysmerkki tämän sarjan osalta on, että kykeneekö Suomen ja Team Londonin Matti Koota osallistumaan turnaukseen. Koota oli pakotettu jättämään PM-kilpailut väliin niskavamman vuoksi. Lopullinen varmuus osallistumista saadaan vasta kilpailupäivänä, mutta terveenä ollessaan Koota lukeutuu sarjan suosikkeihin. Koota tunnetaan siitä, että hän ei jäädy kovassakaan paikassa, eikä luovuta mistään hinnasta. Kovimmat haasteet Matille heittävät viime kevään EM-kolmonen, Irlannin Tyrone McGullagh, Englannin ykkönen Luke Campbell ja PM-kilpailuissa vakuuttanut Ruotsin Bashir Hassan. Toinen suomalaisedustaja sarjassa on Mikko Lehtinen.

60 kg
Rashid Shahilla on edessään hikinen urakka. Sarjaan on ilmoittautunut yhdeksään nyrkkeilijää, ja taso on varsin leveä, vaikka terävin kärki puuttuukin. Petteri Fröjdholm joutui passaamaan PM-kilpailut olkapäävamman vuoksi, ja väliin jää myös GeeBee-turnaus. Shahi otteli ennakkoluulottomasti PM-kilpailuissa, vaikka saikin tunnustaa Tanskan Rashid Kassemin etevämmäksi. Päänvaivaa Shahille tuottavat väkivahvat Irlannin David Oliver Joyce ja Ruotsin Redouane Kaya. Ja kun sanansa on varmasti sanottavanaan myös Englannin Martin Wardilla ja Latvian Artjoms Ramlavsilla, niin helpolla ei nuori lahtelainen tässä sarjassa pääse.

64 kg
Sarjansa ykkösiskijä viime vuodet ollut Suomen ja Team Londonin Alex Vassiljevin sarjaan on ilmoittautunut hänen lisäkseen kahdeksan muuta nyrkkeilijää. Näistä kovimmat näytöt viime vuosilta on Englannin Tom Stalkerilla, joka iski viime keväänä EM-hopeaa Moskovassa. Stalkerin lisäksi Vassun kiusana sarjavoittoa ovat jahtaamassa mm. Irlannin Ross Hickey, Ranskan David Papot, Latvian Arturs Ahmetovs ja länsinaapurin tuttu Anthony Yigit. Taitoa Vassulta löytyy, vaikka muille jakaa, mutta syttyykö tamperelainen tarpeeksi kukistaakseen kovat vierailijat?

69 kg
Sarjaan on ilmoittautunut 13 nyrkkeilijää. Tämä tarkoittaa sitä, että AIBA:n salliessa vain yhden kilpaottelun päivässä, tulee ilmoittautuneet jakaa kahteen eri sarjaan. Osallistuvien nyrkkeilijöiden lopullinen määrä tietenkin selviää vasta punnituksen jälkeen. Kovia nimiä sarjassa on mm. vuoden 2009 Venäjän mestari, Aleksander Klinkov, Englannin Anthony Fowler, Ranskan Adriani Vastine, Irlannin Adam Nolan ja Ruotsin Leon Chartoi. Suomen joukkueesta sarjaan osallistuvat Henri Kekäläinen ja Mikhail Kiiski. Kekäläisen kilpailuihin valmistautumista on haitannut PM-kilpailuissa kipeytynyt olkapää. Kansainvälisissä otteluissa Kekäläinen viihtyy, ja niukasti pisteitä jakava tuomareiden arvostelulinja sopii hänelle. Kiiski on kylmäpäinen ottelija, mutta alkuvuoden ottelut ovat sujuneet hieman ennakoitua heikommin.

75 kg
Keskisarja on erittäin mielenkiintoinen, vaikka sarjan kotimainen ykkösiskijä, Ville Hukkanen joutuukin jättämään kilpailut väliin. Hukkanen on sairastellut pitkin talvea, joka on verottanut hänen voimiaan. Näin ollen lahtelainen teki järkevän ratkaisun päättäessään parannella itsensä kuntoon ennen loppuvuoden tärkeitä kilpailuita. Sarjan suurin nimi on Uzbekistanin Abbos Atojev, joka on iskenyt itsensä jo kahdesti nyrkkeilyn maailmanmestariksi. Viime keväänä Atojev voitti GeeBee turnauksen vakuuttavasti, kukistaen semifinaalissa Venäjän Artem Chebotarevin. Samainen Chebotarev voitti EM-kultaa reilu kuukausi GeeBee-turnauksen jälkeen. Sarjaan osallistuu kuitenkin myös parin vuoden takainen A-junioreiden Euroopan mestari, Irlannin Jason Quigley ja Englannin ykkönen, Anthony Ogogo jonka meriiteistä löytyy B-junioreiden MM-kultaa vuodelta 2005. Näiden lisäksi soppaa hämmentää myös Venäjän Anatoli Klinkov ja neljä muuta ulkomaista nyrkkeilijää. Suomen joukkueesta sarjaan osallistuu Joni Polishsuk ja Maxim Kiiski. Suomalaisista Polishsuk hävisi vajaat kaksi vuotta sitten juuri Quigleylle A-junioreiden EM-kilpailuissa, ja Kiiski puolestaan sai tunnustaa Atojevin paremmakseen viime keväänä. Niin kylmähermoinen Kiiski, kuin juniorisarjoissa menestynyt Polishsuk saavat nyt molemmat mitata taitojaan kivikovassa sarjassa.

81 kg
Jos on keskisarja kovatasoinen, niin sitä on myös alle 81 kilon sarja. Irlannin Kenneth Eganin meriiteistä löytyy mm. olympiahopeaa Pekingistä ja EM-pronssia viime keväältä Moskovasta.  Uzbekistanin Elshod Rasulov puolestaan iski MM-hopeaa Milanossa 2009 ja Asian Gamesin voiton viime vuonna. Mukana on myös viime keväänä GeeBee turnauksen voittanut Eestin Ainar Karlson, Englannin ykkönen Obed Mbwakongo ja nuorten olympialaiset viime vuonna voittanut Australian Damien Hooper. Suomen ja Team Londonin Eemeli Katajisto on todella haastavassa paikassa. Eemeli on iskenyt tämän vuoden puolella SM-kultaa, PM-kultaa ja kova tasoisen Istvan Bocskai turnauksen hopeaa. On kuitenkin todettava, että Egan, Rasulov, Mbwakongo ja Hooper ovat ehdottomasti maailman tason iskijöitä. Tulevia olympiakarsintoja silmällä pitäen, on Katajistolla erinomainen tilaisuus katsastaa, missä kansainvälinen kärki kulkee.

91 kg

Näillä näkymin toiseksi painavimmassa painoluokassa ei suomalaisedustusta nähdä, sillä Pohjoismaiden mestaruuden voittanut Sami Enbom loukkasi finaalissa olkapäänsä. Kovin nimi tässä sarjassa on Ranskan John M’Bumba, joka iski MM-pronssia Milanossa 2009. M’Bumban lisäksi sarjaan ovat ilmoittautuneet maidensa parhaimmisto; Englannin Simon Vallily, Irlannin Tommy McCarthy ja Uzbekistanin Mirzohidjan Abdullajev. Heidän lisäkseen sarjassa iskee myös Eestin ja Italian nyrkkeilijät.

+91 kg

Kuninkuusluokan voitosta kamppailee neljä nyrkkeilijää. Suomea edustaa itseoikeutetusti Kaspar Vaha. Muut osallistujat ovat Ruotsin Modo Sallah, Eestin Andrei Bokan ja Latvian Nikita Maculevics. Suosikkina turnaukseen lähtee Modo Sallah. Viime vuoden lopulla käydyssä Ruotsi-Suomi maaottelussa Sallah iski Vahan pökerryksiin. Nyt Vahalla on revanssin paikka, ja pitkä helsinkiläinen iskikin Lahden PM-kilpailuissa voiton toisesta ruotsalaisesta, Otto Wallinista. Kotikaupungin kehässä Vahalla on takanaan kannattajiensa vankkumaton tuki.

Naiset 51 kg

Tällä kertaa GeeBee-turnauksessa isketään myös kahdessa naisten olympiapainoluokassa. Keveimmässä sarjassa on neljä nyrkkeilijää: Ruotsin Juliana Söderström, Venäjän Ksenia Shubina, Australian Bianca Elmir ja Suomen Marjut Lausti.  Naisnelikko on ennakkoon tasavahva.

Naiset 60 kg

Naisten toisessa olympiapainoluokassa turnausvoitosta kamppailee neljä nyrkkeilijää. Suosikkina sarjaan lähtee Suomen Mira Potkonen. Sarjan voitosta kamppailee myös toinen suomalainen, Tiina Hahl. Potkonen on sarjansa ykkönen Suomessa ja EU-mestaruuskilpailuiden pronssimitalisti. Hahl puolestaan on alle 57 kilon sarjan ykkönen Suomessa. Potkonen ja Hahl ovat kohdanneet muutaman kerran, ja otteluissa on isketty ankarasti. Keskinäisissä kohtaamisissa Potkonen on ollut vahvempi. Muut osallistujat sarjassa ovat Venäjän Olga Gross ja Australian Shelly Watts.

Katso kaikki ilmoittautuneet foorumin puolelta

Teksti: Jarkko Pitkänen Kuva: halloffame.fi

Comments are closed.

Nyrkkeilyn taito

Everlast vaatevaraston tyhjennys