Ruotsi ja Tanska vahvoja Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa

kuva_nyrkkeily_hanskat_everlast
Pohjoismaiden mestaruuskilpailuiden finaalit iskettiin sunnuntaina 27.3. Lahdessa. Suomen saalis kilpailuissa oli kuusi sarjavoittoa. Ruotsi nappasi 10 sarjavoittoa, Tanskan yltäessä seitsemään mestaruuteen. Suomen ja Team Londonin terävin syömähammas, Matti Koota joutui jättämään kilpailut väliin niskavamman vuoksi.

-

Suomalaisottelut sunnuntain finaaleissa

A-60 Omar Abdul Majid Ruotsi – Henrik Enroth Suomi 8-7
Aluksi näytti, että Ruotsin Majid menee menojaan, ja iskee selvän voiton suomalaisesta. Majid kuitenkin väsähti toisessa erässä, ja Enroth innostui taistelemaan viimeisessä erässä. Majid hukkasi selvän johtonsa Enrothin kiriessä lähes rinnalle. Hyvä loppukiri ei kuitenkaan aivan riittänyt, vaan mestaruus Ruotsiin.

AT-57 Jenna Puurunen Suomi – Marianne Vennvold Tanska 6-0
Nuori Puurunen on löytänyt tyylinsä otella, sekä sisäistänyt hyvin, kuinka nyrkkeilyssä tänään pärjää. Suomalainen piti tarkasti pakettinsa kasassa, ja rokotti tanskalaisen virheistä hyvällä prosentilla. Kun tanskalainen ei löytänyt keinoja Puurusen tarkan suojauksen murtamiseen, olivat loppulukemat varsin selvät. Ja vaikkei tämä ottelu juuri nyrkkeilyn hienouksia esitellytkään, niin hieno voitto ja mestaruus Suomeen.

N-51 Marielle V. Hansen Norja – Hanne Mäkinen Suomi 9-5
Sunnuntain finaaleiden kenties suurin yllätys koettiin, kun Norjan vielä suhteellisen kokematon Marielle V. Hansen yllätti Hanne Mäkisen. Suomen olympiatoivoihin lukeutuvan Mäkisen meriiteistä löytyy MM-pronssia viime vuodelta. Ottelu alkoi Mäkisen komennossa, mutta vähitellen ottelu alkoi kääntyä nopealle ja varsin taitavalla norjalaiselle. Etenkin kolmannessa erässä Hansenin suorat osuivat useasti, ja viimeiseen erään lähdettiinkin yllättäen norjalaisen johtaessa ottelua. Mäkinen syttyi hurjaan taisteluun, yrittäen kääntää vielä ottelu edukseen. Kovasta yrityksestä huolimatta Mäkinen sai tunnustaa norjalaisen paremmakseen. Kenties Mäkisen puseroon oli hiipinyt hienoinen hyvänolon tunne, hänen voitettuaan lauantaina Ruotsin hallitsevan Euroopan mestarin, Jenny Hardingzin.

kuva_nyrkkeily_pm-2011_eemeli_katajisto

Eemeli Katajisto

N-57 Natalie Nielsen Ruotsi – Tiina Hahl Suomi +10-10
Hahl selvitti tiensä finaaliin niukasti voittamalla Tanskan Maja Gierringen massapisteillä lauantaina. Tasaisissa merkeissä sujui myös finaali, joskin Hahl oli aavistuksen niskan päällä. Hahl osui ajoittain hyvin takakäden suorallaan, mutta tällä kertaa vuorossa oli äärimmäisen niukka tappio massapistein. Nielsen onnistui iskemään viimeisen pisteosumansa aivan ottelun loppusekunneilla.

S-81 Eemeli Katajisto Suomi – Stian Haug Norja 6-3

Katajisto lähti otteluun suosikkina, mutta kärsi pienistä käynnistymisvaikeuksista. Ottelun edetessä rutinoitunut turkulainen löysi kuitenkin aseet voittoon. Ottelun ratkaisseet osumat Katajisto hankki vastaiskuillaan. Voiton myötä myös mestaruus jäi Suomeen. Sarja olisi kaivannut Ruotsin Babacar Kamaraa.

S-64 Puriya Haidari Tanska – Aleksandr Vassiliev Suomi 3-1

Lähtökohdat otteluun olivat, kuten varsin usein Vassilievin otteluissa. Vassiliev antaa tasoitusta koossa ja fysiikassa, mutta omaa selvästi korkeamman taitotason. Ottelu kulminoitui siihen, että kykeneekö Vassiliev puhkaisemaan tanskalaisen suojauksen. Tällä kertaa Vassu ei onnistunut löytämään keinoja Haidarin suojauksen ohittamiseen. Vaikka Vassiliev löi ajoittain näyttäviä monen lyönnin iskusarjoja, ei niiden takana ollut tarpeeksi voimaa, että ne olisivat pisteosumiksi rekisteröityneet. Voitto ja mestaruus matkasivat Tanskaan.

kuva_nyrkkeily_pm-2011_sami_enbom

Sami Enbom

S-69 Torben Keller Tanska – Henri Kekäläinen Suomi 9-1
Tanskalainen lähti ennakkosuosikkina sarjaansa. Kellerin taidot ja kokemus olivat varmasti myös Kekäläisen tiedossa, ja kemiläinen lähtikin otteluun hieman tunnustellen. Keller osoittautuikin ihan taitavaksi ja fyysisesti kypsemmäksi nyrkkeilijäksi. Tanskalainen oli ottelussa koko ajan askeleen edellä, mutta Kekäläinen on vielä nuori nyrkkeilijä, jonka kehityskäyrä osoittaa edelleen ylöspäin. Voiton myötä Keller otti jälleen yhden sarjavoiton juuttien nimiin.

S-75 Stephen Alms Tanska – Ville Hukkanen Suomi 16-8

Väkevän näköinen tanskalainen viestitti muutenkin olemuksellaan, että hän on tullut tänne nyrkkeilemään, eikä nyyhkimään. Alms paljastui ensimmäisen erän myötä vahvaksi, mutta kovin jäykäksi ottelijaksi. Suurin yllätys tuli kuitenkin erätauon aikana, kun selvisi että tanskalainen vei ensimmäisen erän nimiinsä 4-0. Almsin niukka johto olisi vielä ehkä ollut hyväksyttävissä, mutta 4-0 lukemat eivät kyllä vastanneet kehän tapahtumia. Ottelun edetessä Hukkanen lisäsi kierroksia, ja alkoi osua tanskalaiseen. Kova yritys kostautui kuitenkin ajoittain pienenä huolimattomuutena, ja etenkin viimeisessä erässä tanskalainen iski osumia jatkamalla tilanteet loppuun. Hukkasen otteissa näkyi, että sairastelu on verottanut voimia, ja näin ollen paras terä jäi vieläkin näyttämättä.

S-91 Sami Enbom Suomi – Peter Gram Tanska 9-1

Enbom hankki johtoaseman jo ensimmäisen erän aikana. Tämän jälkeen lahtelainen otteli tarkasti poimien pisteitä takakäden vastaiskuillaan. Tanskalainen ei löytänyt mitään aseita viekkaampaa Enbomia vastaan. Kolmen erän jälkeen viekas suomalainen vasuri lisäsi meriitteihinsä tuoreen Suomen mestaruuden lisäksi myös Pohjoismaiden mestaruuden.

S-+91 Kaspar Vaha Suomi – Otto Wallin Ruotsi 8-2

Isot miehet aloittivat tunnustellen. Vaha osui läpi ottelun takakäden suorallaan. Vasenkätinen ruotsalainen ei tuntunut pääsevän Vahan rytmiin, jäi muutenkin varsin aseettomaksi. Ottelu kulki suomalaisen hienoisessa komennossa joka erässä, ja Vaha otti lopulta varsin selvän voiton Wallinista. Isojen miesten kamppailu päätti kilpailut suomalaisten kannalta mukavasti mestaruuteen.
kuva_nyrkkeily_pm-2011_otto_wallin-kaspar_vaha_su

Parantamisen varaa jäi

Kilpailuiden parasta nyrkkeilyä esitti Ruotsin Bashir Hassan. Finaalissa Hassan kohtasi Tanskan Dennis Ceylanin. Hassanin +250 ottelua ja 2008 Liverpoolin EM-pronssi näkyi kehässä. Taitavaa nyrkkeilyä ja ajoittain Hassan onnistui kuumentamaan Ceylanin niin, että tämä sukelsi pää edellä kehäkulmaukseen yltiöpäisen hyökkäyksensä saattelemana.

Myös Ruotsin Redouane Kaya esitti vahvaa nyrkkeilyä. Kayan nyrkkeily on huomattavasti yksipuolisempaa ja yksinkertaisempaa, kuin vaikkapa juuri Hassanin kehätyöskentely. Kayalla on tekemisessään kuitenkin sen verran voimaa ja tunnetta mukana, että hän on vaikea vastustaja kelle tahansa.

Vaikka Ruotsi kahmikin eniten mestaruuksia, niin kannattaa muistaa että kansankotiin jäi vielä sellaisia nyrkkeilijöitä kuin; Salomon N’Tuve, Anthony Yigit, Sander Lauritzen, Kennedy Katende, Babacar Kamara, Demba Dumbuya ja Modo Sallah.
Valitettava tosi asia on, että Suomi jää vääjäämättä etenkin Ruotsin ja Tanskan kelkasta. Sortumatta tappiomielialan lietsontaan faktat on pakko myöntää. Ensinnäkin, Suomi on ainut Pohjoismaa, jolla ei ole päävalmentajaa. Toiseksi, Ruotsin ja Tanskan perusarki on nyrkkeilyssä aivan eri tasolla.

Ruotsi ja Tanska viettävät moninkertaisen määrän leiri- ja kilpailuvuorokausia ulkomailla Suomeen verrattuna. Kumpikin maa kiertää säännöllisesti leireillä ja turnauksissa ympäri maailman, sekä osallistuu Bundesliigan ja World Series of Boxingin alaisiin kilpailuihin. Ja kolmanneksi, näissäkin kilpailuissa oli nähtävissä pientä vetoa arvostelussa joko Ruotsiin tai Tanskaan.  Muiden Pohjoismaiden yhteistyö ja verkostoituminen ovat sillä tasolla, ettei suomalaisten mahdollinen harmistuminen vaikuta mihinkään. Toivottavasti Suomessa herätään toimimaan, jottei nyrkkeilyn kansainvälinen kehitys karkaa lopullisesti suomalaisten ulottumattomiin.

Parhaina palkitut

Paras A-tyttö Jenna Puurunen, Suomi
Paras nainen: Marielle V. Hansen, Norja
Paras A-poika: Abdez Khattab, Tanska
Paras mies: Stephan Alms, Tanska
Kilpailujen paras: Redouane Kaya, Ruotsi

Finaalien tulokset

AT-48 Camilla Elo FIN – Hanne Ulvund NOR 8-3
AT-51 Frida Stenholm SWE – Kristin Ulvund NOR 15-6
AT-57 Jenna Puurunen Suomi – Marianne Vennvold Tanska 6-0

N-51 Marielle V. Hansen Norja – Hanne Mäkinen Suomi 9-5
N-54 Linnea Strandell Ruotsi – Kristin Soot Norja 10-6
N-57 Natalie Nielsen Ruotsi – Tiina Hahl Suomi +10-10
N-60 Helena Falk Ruotsi – Diana Nadim Tanska 13-3
N-64 Cecilia Nilsson FIN – Annukka Volotinen FIN 2-0
N-75 Anna Laurell Ruotsi – Birgit R. Oksnes Norja 12-3

A-52 Iyad Snounou Tanska – Hadi Srour Norja 13-11
A-56 Mike Hakala FIN – Bahram Zaheri FIN 8-3
A-60 Omar Abdul Majid Ruotsi – Henrik Enroth Suomi 8-7
A-64 Muhamed Adel Tanska – Nurbo Bozan Ruotsi 7-1
A-69 Josef Chedika SWE – Jarkko Ojapalo FIN 4-3
A-75 Abdez Khattab Tanska – Sahand Tavakoli Ruotsi 13-1
A-81 Jim Andreasen Tanska – Ahmet Akyün Suomi 10-1

S-49 Ali Srour NOR – Ibrahim Mohammed FIN 16-3
S-56 Bashir Hassan Ruotsi – Dennis Ceylan Tanska 10-4
S-60 Redouane Kaya Ruotsi – Rashid Kassem Tanska 10-7
S-64 Puriya Haidari Tanska – Aleksandr Vassiliev Suomi 3-1
S-69 Torben Keller Tanska – Henri Kekäläinen Suomi 9-1
S-75 Stephen Alms Tanska – Ville Hukkanen Suomi 16-8
S-81 Eemeli Katajisto Suomi – Stian Haug Norja 6-3
S-91 Sami Enbom Suomi – Peter Gram Tanska 9-1
S-+91 Kaspar Vaha Suomi – Otto Wallin Ruotsi 8-2

Teksti: Jarkko Pitkänen Kuvat: Antti Latva-Kyyny

1 comment to Ruotsi ja Tanska vahvoja Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa

Nyrkkeilyn taito

Everlast vaatevaraston tyhjennys