Koota ylivoimainen SM-kehässä, Hukkanen kilpailujen paras nyrkkeilijä *kuvia lisätty*

kuva_nyrkkeily_sm-kisat_56kg_koota_200px
Nyrkkeilyn SM-finaaleissa ei tällä kertaa suuria yllätyksiä nähty. Matti Koota oli alle 56 kilon sarjan finaalissa suorastaan ylivoimainen. Suomalaisen olympiatyylin nyrkkeilyn keihäänkärjen, Team Londonin jäsenistä Kootan tavoin vakuuttavasti esiintyi kilpailujen parhaana palkittu sarjan 75 kg Ville Hukkanen ja 81-kiloisten Eemeli Katajisto. Alexander Vassiliev ja Petteri Fröjdholm puolestaan joutuivat tekemään täyden iltapuhteen, jotta mestaruus irtosi.

-
-

kuva_nyrkkeily_sm-kisat_49kg_yakhiev-muhamed
49 kg Ibrahim Muhamed, LaKa – Akhyad Yakhev, TVS   10-4

Hienoisena ennakkosuosikkina finaaliin lähtenyt Muhamed kohtasi nälkäisen ja varsin tarkasti nyrkkeilleen Yakhevin. Ottelussa Muhamed otteli rennosti ja oli kaksikosta nopeampi käsistään. Yakhev puolestaan oli vahvemman oloinen ja pyrki nyrkkeilemään kurinalaisesti. Voiton ottelussa nappasi Muhamed, ehkä juuri nopeampien iskujensa ansiosta. Joskin, ottelu vaikutti osumapisteitä tasaisemmalta.

kuva_nyrkkeily_sm-kisat_52kg_al_khaghani
52 kg Wael Al Khaghani, TVS

Mestaruus Khaghanille ilman ottelua

kuva_nyrkkeily_sm-kisat_56kg_koota
56 kg Matti Koota, KaNy – Bahram Zaheri, TVS   17-0

Suomalaisten nyrkkeilijöiden ehdottomaan eliittiin lukeutuva Koota oli odotetun selvä voittaja. Vielä juniori-ikäinen Zaheri ei kyennyt haastamaan itseään selvästi vahvempaa ja kokeneempaa Kootaa. Ottelun jälkeen kankaanpääläinen totesi ottelun menneen, kuten pitikin. Eli oma pää nollilla. Koota jäi kaipaamaan kovempaa haastetta SM-kilpailuissa, sillä ennakkoon hänen kovimmat kansalliset haastajansa nousivat ylempään sarjaan.

kuva_nyrkkeily_sm-kisat_60kg_frojdholm_shahi_enroth
60 kg Petteri Fröjdholm, ONS – Rashid Shahi, LaKa   6-4

Ennakkoon tasaiseksi arveltu finaali Fröjdholmin ja Shahin välillä osoittautui myös tasaiseksi, ja varsin vauhdikkaaksi kamppailuksi. Molemmat nyrkkeilijät ovat vielä nuoria, mutta ennakkoasetelmissa Shahi oli hienoisesti haastajan roolissa. Ennakkoluuloton lahtelainen haastoi hienosti kokeneemman Fröjdholmin, ja ottelu ratkesikin vasta päätöserässä. Kovakuntoinen ja hyvän työmoraalin omaava Fröjdholm onnistui iskemään voittoon tarvittavat osumat päätöserässä, mutta nopeasti kansalliseen kärkeen nousseelta Shahlilta on lupa odottaa hyviä otteita jo lähitulevaisuudessa. Kevyen sarjan mestaruuskamppailu lukeutui SM-finaaleiden viihdyttävimpiin otteluihin.

kuva_nyrkkeily_sm-kisat_64kg_nuri_jarochevitch_kuusiniemi_vassiliev
64 kg Alexander Vassiliev, TaNy – Kalle Kuusniemi, TuUl   3-2

Selvänä ennakkosuosikkina sarjaansa lähtenyt Vassiliev oli yllättävissä vaikeuksissa miesten tasolla vielä suhteellisen kokemattoman Kuusniemen kanssa. Kuusniemi jaksoi yrittää loppuun asti, ja teki ottelusta tasaisen. Taitavana nyrkkeilijänä tunnettu Vassiliev otteli yllättävän yksipuolisesti ja väkinäisesti. Vaikka mestaruus tulikin, ei tamperelainen juurikaan juhlinut ottelun jälkeen. Vassiliev ihmetteli itsekin vaisua esitystään SM-kilpailuissa. Suoritukseensa pettynyt Vassiliev uskoi syttyvänsä paremmin vajaan kuukauden päästä iskettävissä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa.

kuva_nyrkkeily_sm-kisat_69kg_kiiski_ojapalo_niemi_kekalainen
69 kg Henri Kekäläinen, KeI – Mikko Niemi, LaKa   8-6

Tämän kamppailun voittajaa oli vaikea ennakolta veikata, ja tasaiseksi ottelu muodostuikin. Pitkä ja hoikka Kekäläinen kohtasi itseään lyhyemmän, mutta nopeakätisen Niemen. Ottelu kulki alusta loppuun tasaisissa merkeissä. Kekäläinen osui takakäden suorallaan ja etukäden yläkoukulla, Niemen puolestaan pyyhkiessä kemiläisen leukaperiä nopeilla koukkusarjoillaan. Tuomarit näkivät tasaisen ja vauhdikkaan ottelun Kekäläisen hyväksi. Hyvä ottelu, jossa molemmat kamppailivat päättäväisesti voitosta.

kuva_nyrkkeily_sm-kisat_75kg_hukkanen_akyun_polishsuk_kiiski
75 kg Ville Hukkanen LaKa – Maxim Kiiski TTN   4-0

Kenties Suomen lupaavimpana nyrkkeilijänä pidetty Lahden Ville Hukkanen osallistui toista kertaa nyrkkeilyn miesten SM-kilpailuihin. Tälläkin kertaa Hukkanen raivasi tiensä finaaliin, aina mestaruuteen saakka. Erinäisistä vammoista viime vuosina kärsinyt Hukkanen joutui hieman säästelemään alkuotteluissaan, eikä finaalissakaan nähty lahtelaiselle ominaisia usein toistuvia painavia ja yleensä pökerryttäviä iskusarjoja. Hukkanen oli ottelussa kevein jaloin ja nopein käsin. Edellisvuonna mestaruuden iskenyt Kiiski ei löytänyt lääkkeitä Hukkasen liikkeeseen ja painavaan takakäden suoraan. Hukkanen otteli varmasti ja tarkasti. Se toi mestaruuden, sekä SM-kilpailuiden parhaan nyrkkeilijän palkinnon.

kuva_nyrkkeily_sm-kisat_81kg_bjorklund_rasanen_katajisto
81 kg Eemeli Katajisto TuUl – Niklas Räsänen HUS   10-5

Muutama viikko ennen SM-kilpailuita erinomaiseen suoritukseen Unkarissa yltänyt Katajisto oli yllättäen tappiolla ensimmäisen erän jälkeen. Katajisto kuitenkin lisäsi kierroksia ottelun toiseen ja kolmanteen erään. Tälläkään kertaa ei turkulainen antanut yllättää itseään, vaikka Räsänen hänet hienosti haastoikin kotiyleisön villisti kannustaessa. Katajisto kertoi ottelun jälkeen kääntäneensä ottelun voitoksi rutiininsa turvin. Ja vaikka hän tappiolla olikin ensimmäisen erän jälkeen, koki Katajisto homman olleen kuitenkin koko ajan hanskassa. Lähes 200 ottelun kokemuksen omaava Katajisto tähtää seuraavaksi Suomessa iskettäviin Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin.

kuva_nyrkkeily_sm-kisat_91kg_mononen_sutinen_enbom
91 kg Sami Enbom LaKa – Markus Sutinen TTN   7-1

Sarjansa ennakkosuosikki teki mitä häneltä odotettiin. Enbom iski ensimmäisen miesten Suomen mestaruutensa. Käsistään näppärä ja juoni Enbom oli ottelussa koko ajan askeleen edellä. Sutinen kyllä yritti, mutta ei tällä kertaa mahtanut paremmalleen mitään. Enbom täydensi lahtelaisten menestystä SM-kehässä, ja mittaa seuraavaksi taitojaan kotikaupungissaan järjestettävissä PM-kilpailuissa.

kuva_nyrkkeily_sm-kisat_91kg_vaha
+91 kg Kaspar Vaha HUS – Antti Vilkas TVS   AB 1.

Viime vuoden tapaan superraskaan sarjan finaalissa kohtasivat Vaha ja Vilkas. Yllättäen ottelu päättyi jo, ennen kuin se oikeastaan ehti edes alkaa, sillä Vilkkaan kulma luovutti ottelun, ennen kuin ensimmäistäkään iskua oli ehditty vaihtaa. Varhaisen luovutuksen syy jäi epäselväksi.

– – –

Kuten yllä todettiin, ei tänä vuonna suuria yllätyksiä nyrkkeilyn SM-finaaleissa koettu. Merkille pantavaa on, että suomalainen nyrkkeily on viimein saanut uutta väriä, sillä varsin monessa finaaliparissa nähtiin jo tuulahduksia nyrkkeilyn kansainvälisemmästä ilmeestä. Osa nyrkkeilijöistä on syntynyt Suomen rajojen ulkopuolella, ja he tuovat mukavasti lisäväriä suomalaisnyrkkeilyyn. Lajin näkyvyyden kannalta positiivisena seikkana voidaan pitää finaaleiden televisiointia.

kuva_nyrkkeily_sm-kisat_kari_korhonen
SM-kilpailuiden onnistujaksi puolestaan on luettava Lahden Kaleva, joka palkittiin kilpailuiden parhaana seurana (kuvassa valmentaja Kari Korhonen). Kalevan riveistä löytyi myös kilpailuiden paras nyrkkeilijä. Nuoresta haastajasta suosikiksi kasvanut Ville Hukkanen lunasti häneen kohdistetut odotukset iskemällä toisen miesten Suomen mestaruutensa, ja ottamalla kilpailuiden parhaan nyrkkeilijän palkinnon.

Finaalien tulokset
49 kg: Ibrahim Muhamed LaKa – Akhyad Yakhev TVS 10-4
56 kg: Matti Koota KaNy – Bahram Zaheri TVS 17-0
60 kg: Petteri Fröjdholm ONS – Rashid Shahi LaKa 6-4
64 kg: Aleksander Vassiliev TaNy – Kalle Kuusniemi TuUl 3-2
69 kg: Henri Kekäläinen KeI – Mikko Niemi LaKa 8-6
75 kg: Ville Hukkanen LaKa – Maxim Kiiski TTN 4-0
81 kg: Eemeli Katajisto TuUl – Niklas Räsänen HUS 10-5
91 kg: Sami Enbom LaKa – Markus Sutinen TTN 7-1
+91 kg: Kaspar Vaha HUS – Antti Vilkas TVS luov.1

Teksti: Jarkko Pitkänen   Kuvat: Antti Latva-Kyyny

Comments are closed.

Nyrkkeilyn taito

Everlast vaatevaraston tyhjennys