Ennakkokatsaus: Miesten SM-nyrkkeilyt 2011


Nyrkkeilyn Suomen mestaruuksista kilvoitellaan 88. kerran Helsingissä 26.-28.2. Kilpailuiden näyttämönä toimii jälleen Töölön Kisahalli, ja mestaruusjahtiin on ilmoittautunut 74 nyrkkeilijää kymmeneen eri painoluokkaan.


-

Kilpailuihin ilmoittautuneiden määrässä jäädään hieman jälkeen viime vuoden lukemista, mutta tänä vuonna mukana pitäisi olla koko Suomen kärkikaarti. Kuten kaksi vuotta aikaisemminkin, YLE lähettää finaalit ensin suorana netissä, myöhemmin illalla näyttää koosteen televisiossa.

Painoluokkien ennakkokatsaus

49 kg (2 nyrkkeilijää)

Suosikki: Ibrahim Mohamed, LaKa
Ensimmäistä vuottaan miesten sarjoissa iskevä lahtelainen on taitava, sekä viihtyy kehässä kuin kotonaan. Mohamed ottelee hieman harvakseltaan, johon tosin vaikuttaa myös se, ettei Suomessa liiaksi ole pienten sarjojen nyrkkeilijöitä. Mohamedin taito ja kokemus myös kovemmista otteluista antavat hänelle edun SM-kehään.

Haastaja: Akhyad Yakhiev, TVS
Myös Yakhiev on nuori iskijä, sillä hän on edelleen juniori-ikäinen. Yakhiev häviää taidossa Mohamedille, mutta on kookkaampi, ja varsin hanakka lyömään. Kehässä nähdään kuinka pitkälle ne riittävät.

52 kg (1 nyrkkeilijä)

Wael al Khaghani, TVS
Viime vuonna sarjan -54 finaalin niukasti hävinnyt Khaghani on ainut sarjaan ilmoittautunut nyrkkeilijä.

Matti Koota

56 kg (8 nyrkkeilijää)

Suosikki: Matti Koota, KaNy

Viime vuodet Suomen terävintä kärkeä edustanut Koota on selvä suosikki sarjaansa. Vaikkei viime kevään EM-kilpailut ja tuore Unkarin turnaus sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla, on Koota kuitenkin selvästi edellä kotimaisia kilpakumppaneitaan.

Haastaja: Mikko Lehtinen, KKU
Taitavana pidetty Lehtinen on väläytellyt osaamistaan parin viime vuoden aikana, mutta suuret voitot ovat jääneet puuttumaan. Lupauksia paremmasta nähtiin tammikuussa, kun Lehtinen korjasi voiton TUL-turnauksessa, sarjan ollessa -60 kg.

Muut: Sarjassa iskee myös Oulun kova taistelija, Petteri Fröjdholm. Tämän sarjan ennakkoon ehkä mielenkiintoisin kamppailu olisikin Fröjdholmin ja Lehtisen välinen kohtaaminen. Yhtä selvästi, kuin Koota on ykkönen sarjassa, niin yhtä selvästi ovat Lehtinen ja Fröjdholm nokkimisjärjestyksessä seuraavana. Toivottavasti kaksikko pääsee mittelemään paremmuuttaan nuoratussa neliössä.

60 kg (8 nyrkkeilijää)

Suosikki: Rashid Shahi, LaKa

Nopeasti kehittynyt Shahi on edennyt varsin nopeasti myös sarjansa kansalliseen kärkeen. Ensimmäistä vuottaan miehissä iskevä Shahi on valmis nappaamaan mestaruuden, kunhan vain malttaa pitää pakettinsa kasassa ja otella kaikki erät.

Haastaja: Henrik Enroth, TTN
Tampereen nuori Enroth on venähtänyt pituutta, sekä mennyt myös nyrkkeilyllisesti eteenpäin. Enroth ja Shahi kohtasivat jo miesten TUL-turnauksessa. Tuolloin Shahi nappasi voiton. Kumpi kykenee ehjempään suoritukseen, ja kumman päivän kunto on parempi? Se todennäköisesti ratkaisee tämän taisteluparin voittajan.

Muut: Kemin Miikka Koskela ja Helsingin Aki Kivistö kykenevät kyllä haastamaan Shahin ja Enrothin, mutta heidän tulisi onnistua täydellisesti, sekä edellä mainitun kaksikon alisuorittaa, mikäli Koskela ja Kivistö mestaruuteen mielivät. Pakkaa tosin voi sotkea myös se, jos joku alemmasta sarjasta nouseekin tähän painoluokkaan.

Alex Vassiliev

Alex Vassiliev

64 kg (9 nyrkkeilijää)

Suosikki: Alex Vassiljev, TaNy

Sarjansa selvä suosikki on erittäin taitava Vassiljev. Tamperelaiselle kävi pieni työtapaturma alkuvuodesta TUL-turnauksessa Riihimäellä. Vassiljev kuittasi sen kuitenkin hienosti ottamalla kaksi komeaa otteluvoittoa kovatasoisessa Unkarin turnauksessa helmikuun alussa. Tammikuun vahingosta viisastuneena Vassiljev marssinee selvään voittoon sarjassa.

Haastaja: Antti Hietala, TTN
Vassiljevin tapaan Tampereelta tuleva Hietala haastoi hienosti Vassun aiemmin mainitussa TUL-turnauksessa. Ihan hyvä ja ennakkoluuloton esitys Hietalalta, mutta todennäköisesti tälläkin kertaa Hietalalle jää haastajan rooli.

Muut: Sarjaan on ilmoittautunut myös taitava ja juonikas Kalevan Santtu Jonninen. Todennäköisesti Jonninen nähdään kuitenkin SM-kilpailuissa sarjaa ylempänä, joten ykköshaastajan rooli jää Hietalalle. Maininnan arvoinen on myös TVS:n Lassi Seppälä, joka aiheutti Vassiljeville tämän ensimmäisen kansallisen tappion todella pitkään aikaan. Seppälä on vahva perusnyrkkeilijä, joka aiheuttaa varmasti hankaluuksia monelle. Vassiljev tuskin kuitenkaan antaa toista kertaa itseään yllättää.

69 kg (17 nyrkkeilijää)

Suosikki: Jarkko Ojapalo LaKa

SM-kilpailuiden mielenkiintoisimmassa sarjassa hienoisena ennakkosuosikkina voidaan pitää voitosta voittoon marssinutta Ojapaloa. Viime vuonna Ojapalo hävisi niukasti miesten SM-kilpailuiden finaalissa Kokkolan Sampo Auniolle. Suunnitelmissa on varmasti hopean kirkastaminen kullaksi. Nähtäväksi jää, että löytyykö päämäärätietoiselle juniorille pysäyttäjää.

Haastaja: Mihail Kiiski TTN
Kiiski osaa nyrkkeillä, ja on kylmäpäinen. Pienoinen kysymysmerkki on tämän hetken kunto, sekä se että ainakaan Suomessa hän ei syksyllä kilpaillut.

Muut: Soppaa hämmentää myös Kalevan Mikko Niemi, sekä Santtu Jonninen, mikäli hän tosiaan tässä sarjassa nyrkkeilee. Mukana on myös Kemin Henri Kekäläinen, jonka kehäesitystä hieman vaivaa epätasaisuus. Taitoa löytyy Sakari Lähderinteeltä ja Jaakko Koivistolta, mutta he ovat viime aikoina otelleet harvakseltaan, tai eivät ollenkaan. Vapaaottelijana paremmin tunnettu Turun Tom Niinimäki mittaa omat ja muiden taidot, osallistumalla tähän väkirikkaaseen sarjaan. Tämä sarja tarjoaa varmasti hyviä ja tasaisia taisteluita. Voittoon vaaditaan kuitenkin taitoa, kuntoa ja rutiinia.

Ville Hukkanen

75 kg (16 nyrkkeilijää)

Suosikki: Ville Hukkanen LaKa

Hukkanen kantaa ennakkosuosikin viittaa, siitä ei ole epäilystäkään. Osa jopa odottaa lahtelaisesta suomalaisen nyrkkeilyn seuraavaa soihdunkantajaa. Kovaa iskevää Hukkanen tunnetaan myös epäonnen soturina, jonka uraa ovat vaikeuttaneet erilaiset vammat ja vastoinkäymiset. Jos vammat eivät Hukkasta nujerra, tulee hän ottamaan toisen miesten Suomen mestaruutensa.

Haastaja: Maxim Kiiski TTN
Kuten veljensä, ei myöskään Maxim ihan heti kehässä hätäänny. Viime vuonna Suomen mestaruuden iskenyt Kiiski on varmasti halukas haastamaan Hukkasen. Onnistuuko Osmo Laine ja Maxim keittämään sellaisen käärmekeiton, että voitto irtoaa? Se nähdään Helsingissä.

Muut: Sarjassa on paljon nyrkkeilijöitä. Ja jos mielii menestyä, tulee olla kunnossa, ja löytyä rutiinia ottelemiseen. Myös tässä sarjassa tullaan varmasti näkemään mielenkiintoisia otteluita. Reipasta iskujuhlaa kykenevät varmasti tarjoamaan ainakin Tampereen Petri Palomäki, Kotkan Dmitry Tretjak ja Helsingin Tatu Nielsen. Sarjan mustaksi hevoseksi voisi nostaa Helsingin Dimitri Faltinin, mutta riittääkö fysiikka ja rutiini?

81 kg (6 nyrkkeilijää)

Suosikki: Eemeli Katajisto TuUl

Sarjaansa viime vuodet hallinnut Katajisto lähtee SM-kilpailuihin kovassa myötätuulessa, sillä turkulainen iski uransa parhaan saavutuksen yltämällä hopealle kovatasoisessa Unkarin turnauksessa. Katajisto vie sarjansa mestaruuden.

Haastaja: Niklas Räsänen HUS
Rivakasti kehittyvä Räsänen saalisti jo viime keväänä GeeBee turnauksen hopeaa. Räsänen on taitava, mutta vielä kuitenkin suhteellisen kokematon. Ennusmerkit näyttävät siltä, ettei hopea vielä tänä vuonna kirkastu.

Muut: Tampereen Jussi Jurvasella on mahdollisuudet finaalipaikkaan. Silloin tosin pitää onnistua joko ottelussa tai arvonnassa.

Eemeli Katajisto

Eemeli Katajisto

91 kg (5 nyrkkeilijää)

Suosikki: Sami Enbom LaKa

Painoluokassa noussut ja vankistunut Enbom lähtee kilpailuihin selvänä suosikkina. Sarjaansa juoni ja eläväinen lahtelainen omaa monipuolisen iskuarsenaalin ja luovat ratkaisut. Omalla tasolla otteleminen riittää mestaruuteen.

Haastaja: Jani Kortelahti JTN
Hyvä perusnyrkkeilijä ja kohtuullisen kokenut Kortelahti tulee olemaan Enbomin ykköshaastaja. Todennäköisesti tarjolla on hopeasija, mutta SM-kilpailut ovat oiva paikka osoittaa ennakko-odotukset vääriksi.

Muut: Sarjan muut nyrkkeilijät eivät kykene uhkaamaan Enbomia tai Kortelahtea.

+91 kg (2 nyrkkeilijää)

Suosikki: Kaspar Vaha HUS

Vaha kohtasi Vilkkaan jo vuosi sitten SM-finaalissa. Ei ole mitään syytä uskoa voimasuhteiden muuttuneen.

Haastaja: Antti Vilkas TVS
Tälläkin kertaa jäänee Vilkkaan kouraan hopealusikka.

Katso lisätietoja SM-nyrkkeilyistä  ja kaikki ilmoittautuneet foorumin puolelta.

Teksti: Jarkko Pitkänen, Kuvat: Team London

Comments are closed.

Nyrkkeilyn taito

Everlast vaatevaraston tyhjennys