Marttisen sunnuntaisaarna

kuva_nyrkkeily_cleto-reyes4
Kulmassa.fin nyrkkeilyasiantuntija Mikko Marttinen laittaa joka sunnuntai suomalaisen nyrkkeilyn asiat järjestykseen kuvia kunnioittamatta. Ensimmäisessä kolumnissaan hän nostaa yllättävän nimen vuoden 2010 johtavaksi suomalaisnyrkkeilijäksi.

--

-


Tolppolan vuosi?

Amin Asikainen ei ole vieläkään ilmoittanut aikooko yhä nousta nyrkkeilykehään, mutta lienee selvää että hänen uransa huipputasolla on ohi. Suomalainen nyrkkeily joutuu etsimään vuonna 2010 uuden keulakuvan, ja sellaiseksi saattaa nousta hieman yllättäen vanha sotaratsu Juho Tolppola.

Tolppola, 28, on otellut Asikaisen läpimurtovuodesta 2006 asti harjoituskumppaninsa varjossa. Suomalainen urheiluyleisö oppi tuntemaan hänet sitkeänä yrittäjänä ja ikuisena kakkosena. Viisi kertaa Tolppola pääsi mestaruusotteluun, viisi kertaa hän hävisi. Vain tappioiden tapa vaihteli.

kuva_nyrkkeily_lauritolppola Otetaan esimerkiksi Tolppolan kolme viimeisintä tittelitappiota: EM-ottelussa Colin Lynesia vastaan Tolppola oli selvästi huonompi, EM-ottelussa Gianluca Brancoa vastaan hänet nähtiin oikeusmurhan uhrina ja EU:n mestaruusottelussa Giuseppe Lauria vastaan hän sortui ylilataukseen. Kuten Tolppola itse Ilta-Sanomien jutussani totesi: ”Aina minä olen onnistunut ne jotenkin mokaamaan.”

Tolppola ei ole noussut kehään sitten toukokuisen Lauri-tappion. Siinä missä Asikaisen jatkosuunnitelmista on jo kirjoitettu juttu jos toinenkin, Tolppolan tekemisistä ei ole mediassa puhuttu. Mies on saanut rauhassa hoitaa rakennusalan yritystään ja kasvavaa lapsiperhettään. Nyrkkeilysalilla Tolppolaa ei ole juuri nähty, mutta ei mies ole missään ilmoittanut lopettaneensakaan.

Tolppolan nimi komeilee edelleen EBUn haastajalistoilla, ja joulun alla liiton päämajasta kantautuikin yllättäviä uutisia: Tolppola oli nimetty italialaisen Emanuelle de Prophitisin ohella ottelemaan Brancon vapaaksi jättämästä EU-tittelistä. Tolppola on tuoreimmalla EU:n haastajalistalla vasta 10:s ja de Prophitis 15:s, mutta korkeammalle rankattuja miehiä pikkutittelistä otteleminen ei kiinnostanut.

Tolppolalle kyseessä on kuitenkin enemmän kuin vain pikkutitteli. Nyt hänellä on elämänsä tilaisuus karistaa ikuisen häviäjän maine. Siksi P3 yrittää napata ottelun Suomeen 8. tammikuuta pidettävässä tarjouskilpailussa. Koska de Prophetisilla ei ole takanaan suurta italialaista tv-rahaa, P3 todennäköisesti ottelun myös järjestettäväkseen saa. Paikaksi sopisi vaikka Vantaan Energia Areena Tolppolan kotinurkilla Myyrmäessä. Sopivalla hinnoittelulla sen 3500 katsojapaikasta täyttyy ainakin puolet.

EU-listalta löytyy myös miehiä, joita vastaan Tolppola voi vyötään menestyksekkäästi puolustaa. Mitään Hartwall Areenan täyttäjää Tolppolasta ei tule, mutta hänen varaansa nyrkkeilyvuoden 2010 suurimmat tapahtumat Suomessa luultavasti rakentuvat – niin uskomattomalta kuin se vielä vuosi sitten olisi kuulostanutkin.

Entä Helenius?

kuva_nyrkkeily_robert_heleniusKuulen jo näyttöpäätteiden ääreltä nousevat protestit: entäpä Robert Helenius? En toki Heleniusta unohtanut, mutta en ole vielä valmis nostamaan häntä Suomen nyrkkeilyn pelastajaksikaan.

Helenius ottelee toistaiseksi Saksassa, ja vaikka hänen tallinsa Sauerlandin suunnitelmissa on tuoda mies myös Suomeen, ei ajankohdasta ole toistaiseksi mitään varmuutta.

Heleniuskin tarvitsee Areena-luokan pääottelijaksi vähintään EM-tason matsin, ja sellaiseen häntä tuskin viedään vielä 2010. Heleniuksen kohdalla on vielä monta kysymystä vastaamatta. Lähiottelutaidot ja leuan kestävyyden testannee 30. tammikuuta ex-mestari Lamon Brewster.

Suomen top-10

Helenius nousi Suomen ykkösnyrkkeilijäksi Caramelito Promotionsin tuoreessa äänestyksessä. Olin yksi äänestykseen osallistuneista, ja myös minä nostin hänet ohi Amin Asikaisen. Vaikka Asikaisella tietysti on hienommat saavutukset kokonaisuudessa, on hänen viimeisestä merkittävästä voitostaan vierähtänyt jo kohta kaksi vuotta. Tässä oma top-kymppini:

1.    Robert Helenius
2.    Amin Asikainen
3.    Juho Tolppola
4.    Kai Kauramäki
5.    Jarno Rosberg
6.    Juho Haapoja
7.    Ville Piispanen
8.    Jaakko Myllylä
9.    Niko Jokinen
10.    Edis Tatli

Teksti: Mikko Marttinen

Comments are closed.

Nyrkkeilyn taito

Everlast vaatevaraston tyhjennys